Gürsel Öcal Dörtgöz

01.07.2008 - 16:14 | Son Güncelleme :

1/55 hisseli bir kooperatiften 7 yıl önce daire almıştım. Adıma daire kat ve daire numarası gösteren tapu var

https://i.bigpara.com/i/55big/uzmsor.jpg

SORU: "1/55 hisseli bir kooperatiften 7 yıl önce daire almıştım. Adıma daire kat ve daire numarası gösteren tapu var. Belediyeye gidip oturma izninin olmadığını öğrendim. Bu izni nasıl alabilirim, böyle bir durumda dairemi banka kredisi kullanacak kişiye satabilir miyim? Alıcı kredi kullanabilir mi?" (Hasan Bey)

Hasan Bey;

İskân belgesi olmayan yer için konut kredisi kullanılamaz. Bu nedenle kredi alacak kişiye satılamaz. Sizin tapunuz kat irtifaklı tapudur. Apartmanın tümü bitmiş ve inşaat projesine uygun olarak yapılmış ise belediyeye başvurarak iskân belgesi alabilirsiniz. Bunun için belediye fen memurları gelip inşaatın projesine uygunluğunu denetleyecekler.

SORU:
"Hakkında belediye encümeninin istimlâk kararı olan kısıtlı (imarsız) arsamız izaleyi suyu satışıyla mirasçılardan 4 kişi tarafından alınmıştır.

1-Henüz satış işlemleri bitmeden yani satış bedeli mahkemece ödenmeden bu satış tapuda alan kişiler adına tescil ettirilebilir mi?

2-Kısıtlı arazilerin satışında geriye dönük 5 yıl imarlıymış gibi vergi istendi. Bu vergi arsayı alanlarca da ödenmesi gerekmez mi?

3-Belediyenin rayiç bedeli metrekaresi 500 iken, bilirkişi tarafından da değeri 500 YTL olarak tespit edilmesine rağmen, metrekaresi 300 YTL`den mahkeme satışı yapılan ve henüz tevzii aşamasında olup taraflara tebliğ edilmeyen bu arsanın mahkeme satışına itiraz hakkımız var mı? Çünkü eğer belediye istimlâk edecek olsaydı metrekaresi 500 YTL civarında olacaktı. Elimizde satış öncesi alınan encümen istimlâk kararı da mevcut.


İtiraz hakkımız olur ise bize yol gösterebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim. Acilen cevabınızı bekliyorum. "
  (Sevim ÇELEBİ)

Sevim Hanım;

a) İzale-i şüyu satışlarına itiraz mümkün olmakla birlikte bunun bir süresi vardır. Bildiğim kadarı ile satış kararının size tebliği tarihinden itibaren bu süre 7 gündür. Bu süreyi kaçırmamış iseniz itiraz edebilirsiniz.

b) Tapu dairesinin alıcılar adına tescil yapabilmesi için mahkeme satış memurluğunun tapu dairesine hitaben bir müzekkere yazması gerekir. Satış bedeli tamamen ödenmeden bu müzekkereyi mahkeme yazmaz. Bu nedenle satış bedeli tamamen ödenmeden alcılar adına tapu tescili yapılamaz.

c) Emlak vergilerinin ödenmesinden satıcı ile birlikte alıcılar da müteselsilden sorumludur. Ancak bu para alıcılardan alınırsa, bunu ödeyen alıcı (yeni malik), kendi malik olduğu döneme ait olmayan kısım için eski maliklere rücu edebilir. Yani dönüp onlardan ödediği parayı isteyebilir.

d) Mahkeme belediyenin takdir ettiği kamulaştırma bedeline uymak zorunda değildir. Mahkeme bağımsızdır. Kendi kıymet takdirini dilediği gibi yaptırabilir.

SORU:
"Bir tanıdığım üzerime evinin tapusunu geçirmek istiyor, ev ipotekli olduğu için ikinci bir kredi çekemiyor, çekebilmek içinde elindeki evden bir müddet kurtulmak istiyor sizce böyle bir işlemin bana ne gibi zararı olur. (üzerimde herhangi bir mülk tapusu bulunmamaktadır.)" (İsmail DOĞAN)

İsmail Bey;

Bu işlemin size hiçbir zararı olmaz.  Yeter ki borcu kabul etmeyin. İstediğiniz zaman tapuyu üstünüze alabilirsiniz. Ancak bu ev ipotekli olduğu için siz de ipotekli olarak alacaksınız. Bu borcu kabul ettiğiniz anlamına gelmez. İpoteği bildiğiniz anlamına gelir.

Arkadaşınız uyanıklık yapıp, kendi alamadığı krediyi sizin adınıza çekmeyi düşünüyorsa nafile. Bankalar bunu yutmaz. Banka üzerindeki ipoteği görecek yine kredi vermeye yanaşmayacaktır. Yani bu işlemin size bir zararı olmayacağı gibi arkadaşınıza da bir faydası olmaz.

Evi bir alırken birde iade ederken Devlete tapu harcı ödemiş olursunuz. Bence arkadaşınızın başka bir sorunu var. Ondan kaçmak için size burayı devretmek istiyor. Olur ya borcu, harcı vardır. Hakkında dava açacak birisi vardır...

 

Hisse Başarıyla eklendi