Gurbetçiden 55.7 milyar marklık ciro

29.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Faruk Şen, Almanya`da yaşayan Türk girişimcilerin 2000`de toplam 55.7 milyar marklık bir ciroya ulaştığını, buradaki toplam yatırımlarının da 13.6 milyar marka yükseldiğini bildirdi.

TAM Direktörü Faruk Şen, Büyük Ankara Oteli`nde düzenlediği basın toplantısında, merkez tarafından mayısta Almanya`daki Türkler arasında gerçekleştirilen `Almanya ve AB ülkelerindeki Türk Girişimcilerin Ekonomik Gücü` konulu raporun sonuçlarını açıkladı. Şen, Almanya`daki Türk nüfusun yüzde 20`sinin Alman vatandaşlığına geçerken, Türk girişimcilerin ise yüzde 35`inin Alman uyruğunu seçtiğini ifade etti.

Almanya`da 59 bin Türk girişimci var
Şen, 1985 - 2000 arasında Almanya`da sayıları 22 binden 59 bin 500`e yükselen Türk girişimcilerin cirolarının artık uluslararası büyük şirketlerin seviyesine çıktığını belirtti. Şen, 2000`de Türk girişimcilerin bir önceki yıla göre yüzde 10.7 artış gösteren toplam cirolarının, 55.7 milyar marka ulaştığını bildirdi.

Şen, sorular üzerine, Türkler`in Alman bankalarında bulunan mevduatlarının Türkiye`ye çekilmesine ilişkin Türkiye`de çok fazla birşey yapılmadığını bildirdi. Bir başka soru üzerine, Hazine arazilerinin satışıyla THY`nin özelleştirilmesinde Türk işçilere öncelik tanınmasının gündemde olduğunu belirten Şen, ancak Almanya`daki Türkler`e yönelik tahvil çıkarılması konusunda bir gelişme bulunmadığını kaydetti.

28 milyon mark cirolu girişimci
Almanya`nın doğusunda yatırım yapan Türk girişimci Şenol Yeğin de, Almanya`daki çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Doğu Almanya`da ordu için paraşüt üreten bir işletmeyi 7 yıl önce yok pahasına satın aldıklarını ve cirosunu 9`a katladıklarını belirten Yeğin, geçen yılki cirolarının 28 milyon mark olduğunu bildirdi.
 

Hisse Başarıyla eklendi