Gündem Irak`a Türk askeri

24.07.2003 - 17:22 | Son Güncelleme :

Dışişleri Bakanı Gül, bugün Washington`da sırasıyla ABD Dışişleri Bakanı Powell ve Başkan Yardımcısı Cheney tarafından kabul edilecek


Dışişleri Bakanı Gül, bugün Washington`da sırasıyla ABD Dışişleri Bakanı Powell ile biraraya geldikten sonra, Başkan Yardımcısı Cheney tarafından kabul edilecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington`daki temasları çerçevesinde, ABD Kongre ve kongredeki Türk dostluk grubunun bazı üyeleriyle biraraya geldi.

Bakan Gül, Senato`daki görüşmelerinin ardından, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi, Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos ile görüştü. Lantos, iki yıl önce Ermeni iddialarının ABD Temsilciler Meclisi`nde gündeme getirildiği sırada Türkiye`yi destekleyen açıklamalarda bulunmuştu.

Abdullah Gül, Lantos`un ardından, Demokrat Parti Florida Milletvekili ve kongredeki Türk dostluk grubu üyesi Robert Wexler ile biraraya geldi. Dışişleri Bakanı Gül, bugünkü temaslarının son ayağında da, SenatoDışilişkiler Komitesi üyesi, Senatör Chuck Hagel ile görüştü.

YOĞUN TRAFİK
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Washington`daki temaslarının ikinci gününde, Amerikalı yetkililerle bir dizi üst düzeytemasta bulunacak.

Bakan Gül, bugün önce ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bir çalışma yemeğinde biraraya gelecek. Ardından, Beyaz Saray`da, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından kabul edilecek olan Gül, buradan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüşmek üzere Pentagon`a geçecek. Pentagon`daki görüşmeye, ABD`nin Irak`taki sivil yöneticisi Paul Bremer`ın da katılması öngörülüyor.

KÖHLER İLE BİRARAYA GELECEK
Gül, Cuma günü de Musevi kuruluşların temsilcileriyle görüşecek ve IMF Başkanı Horst Köhler ile biraraya gelecek. Bakan Gül, Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptıktan sonra, Beyaz Saray`da Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile biraraya gelecek. Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi yetkilileriyle görüşecek olan Gül, Türk basın mensuplarına temasları hakkında bilgi verecek.

FİLİSTİN BAŞBAKANI ABBAS İLE GÖRÜŞECEK
Abdullah Gül`ün programına, Cuma günü yeni bir temas daha eklendi.Dışişleri Bakanı Gül, Washington`da bulunan Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile de görüşecek. Görüşme talebinin, Abbas`tan geldiği belirtildi. Bakan Gül`ün, 26 Temmuz Cumartesi günü Washington`dan Türkiye`ye hareket etmesi bekleniyor.

Öte yandan Gül`ün, Washington`daki temaslarının ilk gününde biraraya geldiği kongre üyelerinin tamamının, Süleymaniye`de Türk askerlerinin gözaltına alınması olayından duydukları üzüntüyü dile getirdikleri öğrenildi.

Ayrıca kongre üyelerinin Gül`e, Ermeniler`in soykırım iddialarını kongrede kabul ettirme çabaları konusunda da, ``Biz bu yasayı durdurmak için elimizden geleni yapıyoruz. İlişkilere zarar vereceğinin bilincindeyiz`` mesajını verdiği belirtildi. Kongredeki görüşmelerde Kıbrıs konusunun gündeme gelmediği kaydedildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi