Gümüşte yön yukarı mı?

07.05.2021 - 11:09 | Son Güncelleme :

Gram gümüşte yukarı yönde ivmenin ön planda olduğu bir süreçteyiz.


Ocak ayının ortalarında 5.80 TL seviyesinde dip yapan gümüş o günden bu yana yüzde 25 yükseliş gerçekleştirmiş oldu. Bu süreçte dolar kuru yüzde 15, ons gümüş ise yüzde 10 civarında yükseliş gösterdi. Burada anlatmak istediğim yıl başından bu yana gram gümüşte yaşanan yükseliş potansiyelinin ana dinamiğini TL oluşturuyor.

Üretici fiyatları (ÜFE) ile tüketici fiyatları (TÜFE) arasındaki makas 18 puana kadar yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakılırken; politika metninde bunu tersine çevirecek bir ifadeye yer vermedi. Bu durumda dolar kuru için orta-uzun vadede yukarı riskten bahsedebiliriz.

Haberin Devamı

Ons gümüş tarafında ise, özellikle birkaç gündür yukarı yönde ivme söz konusu. Her ne kadar ABD ekonomisindeki güçlenmeye bağlı olarak tahvil alımlarının azaltılması veya faiz artırımı konusunda bazı açıklamalar gelse de, bunun piyasaya etkisi şimdilik çok çok az. Bugün ABD’den istihdam verileri gelecek. Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri güçlü kalırsa, bu durum ons gümüşe negatif yansıyabilir. Zayıf verilerde ise, ABD 10 yıllıklar takip edilerek ons gümüş tarafında yükselişler izlenebilir.

Gram gümüş özelinde, orta-uzun vadede yukarı yönde potansiyelin sürdüğünü düşünüyorum. Teknik olarak, 7.00 TL üzerinde kalınması pozitif olacaktır. Yükselişlerin ivme kazanması için 7.40 TL’nin üzerinde bir hareket yapısı gerekiyor. Olası geri çekilmelerde 7.00 TL üzerinde alım fırsatları görebiliriz. 

 

Hisse Başarıyla eklendi