Gül: Asker için resmi talep yok

22.07.2003 - 09:03 | Son Güncelleme :

Dışişleri Bakanı Gül, ABD’nin Türkiye’den Irak için asker talebinde bulunmadığını,ancak bu niyetini gayri resmi istişarelerde dile getirdiğini söyledi


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD’nin Türkiye’den Irak için henüz resmen asker talebinde bulunmadığını, ancak bu niyetini gayri resmi istişarelerde dile getirdiğini söyledi.

ABD’ye bugün başlayacak gezisi öncesinde Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD’nin Irak için Türkiye’den asker talebi konusunun Washington’daki görüşmelerde gündeme gelebileceğini belirtti. Gül, “Konu o zaman daha somutlaşır ve biz de onları hükümete taşırız” dedi.

Abdullah Gül, asker talebi konusunda gayriresmi görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “ABD, NATO ve tabii ki, Birleşmiş Milletler arasında bu konu istişare edilecektir. Daha sonra somut teklifler olunca onlar değerlendirilir. Öyle bir niyet var ama bu niyet önümüzdeki günlerde resmiyete kavuşacaktır. Tabii, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görüşü çok önemli” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül, talebin somut bir öneriye dönüşmesi halinde, yanıtın Anayasa’ya uygun olacağını söyledi.

GÜL’ÜN ABD SEYAHATİ
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın davetlisi olarak bugün Washington’a gidecek olan Gül’ün, Powell’ın yanı sıra ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüşmesi bekleniyor.

Abdullah Gül’ün, ABD kongre üyeleriyle bir araya gelmesi ve Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapması da öngörülüyor. Washington’daki kaynaklar, Gül’ün gündeminde, Irak’ta işbirliği, Irak’ın yeniden yapılandırılması, istikrar gücüne Türkiye’nin katkısı, terör örgütü PKK/KADEK, Kıbrıs gibi konuların bulunduğunu belirtiyorlar.

Süleymaniye’de Türk askerlerinin ABD kuvvetlerince gözaltına alınmasının da Gül’ün ABD temaslarında gündeme gelmesi bekleniyor. Bakan Gül’ün Washington’daki temaslarını Cuma günü tamamlaması öngörülüyor.

ABD: ANKARA’DAKİ TEMASLARDA ELE ALINDI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki istikrar gücüne, Türk askeri gönderilmesi konusunun; cuma günü, Ankara’da gerçekleştirilen temaslarda ele alındığını bildirdi.

Phil Reeker, düzenlediği basın toplantısında, “Irak’a asker gönderilmesi konusu, cuma günü Ankara’da, Orgeneral Abizaid ve Orgeneral Jones ile Türk meslektaşlarının görüşmeleri sırasında gündeme getirildi” dedi.

Reeker, “Bildiğiniz üzere, Türkiye’nin de içinde olduğu birçok NATO üyesiyle, Irak’ta istikrara katkı konusunu görüşüyoruz” diye konuştu. Reeker, konunun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington ziyareti sırasında da ele alınacağını açıkladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi