GSM Şirketleri KDV Davasının İlk Aşamasını Kaybetti

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Turkcell, Maliye`nin, 500 milyon dolarlık GSM 900 lisans bedelinden doğan katma değer vergisini gagır kusur cezası ve gecikme faiziyle birlikte isteyen kararına karşı açtığı davayı kaybetti. Turkcell`in, kararı temyiz edeceği kaydedildi.

İstanbul 2`nciVergi Mahkemesi, Türkcell`in açtığı, Boğaziçi Kurumlar Vergisi Dairesi`nin, lisan bedelinden doğan katma değer vergisini sorumlu sıfatıyla beyan edip, ödemediği gereçesile Nisan 1998 dönemine ilişkin ikmalen yapılan ağır kusur cezalı KDV tarhiyatının kaldırılması istemiyle açılan davayı reddetti.

Turkcell`in, mahkemenin kararını temyize götürme kararı aldığı belirtildi. Turkcell`in İdare Mahkemesi`ne yapacağı itiraz da reddedilirse hem Turkcell, hem de aynı durumda olan diğer GSM operatörü Telsim, 500 milyon doların o tarihdeki kurdan ve yüzde 15 olan KDV oranı üzerinden 18.6 trilyon lira olan KDV ile gecikme zammı ve ağır kusur cezasını ödemeke zorunda kalacaklar.

GSM 900 lisansları Nisan 1998`de Turkcell ve Telsim`e 500`er milyon dolar karşılığında 25 yıllığına devredilmişti. Devir sırasında söz konusu kuruluşlardan KDV alınmamıştı. Ancak Maliye daha sonra lisans bedelinden doğan KDV`yi, ağır kusur cezası ve gecikme faiziyle birlikte istemişti. Maliye ile söz konusu kuruluşlar arasında yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca GSM operatörleri, bu isteme karşı Vergi Mahkemesinde dava açmıştı.

Maliye Bakanlığı Turkcell ve Telsim`den, KDV bedeli olarak 18 trilyon 631 milyar 500 milyon lira, ağır kusur cezası olarak 37 trilyon 263 milyar lira ve gecikme faizi olarak da Şubat 2000 itibariyle 48 trilyon 69 milyar 300 milyon lira olmak üzere toplam 104 trilyon lira istiyor. Ancak, ödeme geciktikçe söz konusu alacağa ilişkin gecikme faizi de artıyor. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi