GSM`de Son Dakikada Roaming Operasyonu

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


GSM`de son dakikada trilyonluk roaming operasyonu İş-Bankası Telecom Italia ortaklığını sevindirirken, lisans ihalesine katılan firmalarla Turkcell ve Telsim`i kızdırdı. Son dakikada sözleşmeye giren roamingin değeri trilyonlarla ifade ediliyor. 2.5 milyar dolarlık fiyatı, KDV`si ve son dakika krizleriyle gündemden uzun süre düşmeyen GSM-1800 cep telefonu lisans ihalesinde bu kez roaming operasyonu gündeme damgasını vurdu.


İhale öncesinde firmaların ısrarlı taleplerine rağmen roamingin yasak olduğunu ilan eden Ulaştırma Bakanlığı, şartnameye de Nüfusu 10 binin üzerinde olan yerlerde ulusal roaming 2 yıl süreyle yapılamayacaktır hükmünü koydu. Bunun üzerine firmalar roamingin yasak olacağı varsayımına göre tekliflerini verdiler. İş-TİM`in kazandığı ihale sonrasında hazırlanan imtiyaz sözleşmesinde de roamingin 2 yıl yasak olduğu hükmü yer aldı. Bu metin daha sonra önce Rekabet Kurulu`na, ardından da Danıştay`a gönderildi. Ancak imtiyaz sözleşmelerinde onay mercii olma fonksiyonunu yitiren ve görüş bildiren kuruluş haline gelen Danıştay, Ulaştırma Bakanlığı`na gönderdiği tavsiyeler arasında roamingin 2 yıl süreyle yasak olmasının yanlış olduğunu vurguladı.


Danıştay`ın tavsiyesi uzun süren pazarlıklarda kalkmayan roaming yasağının anında kalkmasını sağladı. İş-TİM ile Ulaştırma Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerde, İş-TİM Danıştay`ın da roaming yasağının kalkmasından yana olduğunu vurgulayarak sözleşmedeki maddenin değiştirilmesini istedi. Bakanlık da değeri trilyonlarla ifade edilen değişikliği yaptı. Kaynaklar, Bakanlığın roaming yasağını kaldırırken Telekom`un GSM işletmesinin başarılı olmasını hedeflediğini de öne sürdüler. Roaming yasağının kalkmasının sadece İş-TİM`i değil, Telekom`u da kapsayacağı bildirildi.


Roamingin son saniyede sözleşmeye girmesi ihaleye katılan firmalarla Turkcell ve Telsim`de tepkiyle karşılandı. İhalede kaybeden bazı grupların temsilcileri,
Roaming serbestisi verilen tekliflerde önemli ölçüde oynamalara yol açardı. Teklifler roamingin yasak olacağı şartına göre verildi. Roaming olmayacağı için daha yüksek yatırım yapmak gerektiğinden teklifler düşük tutuldu dediler. Roaming yoluyla şebekesini İş-TİM ve Telekom`a açacak olan Turkcell ve Telsim`in de son dakika operasyonuna tepki gösterdiği öğrenildi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Yurdal ise, roaming yasağının kalkmasının doğru olduğunu belirterek, Roamingin serbest olması doğru karar. Yanlış olan şartnameydi. Dünyada bir çok ülke yeni gelen operatörlere roaming yapma imkanı tanıyor dedi.
Roamingin serbest bırakılması, İş-TİM`in başlangıç yatırımlarında önemli rahatlamaya yol açabilecek. İş-TİM acil yatırım planında bulunmayan bölgelerde Turkcell ve Telsim`in şebekesinden yararlanabilecek. Turkcell ve Telsim roaminge yanaşmak istemezse konu bakanlığa intikal edecek ve bakanlık fiyat tespit ederek sorunu çözecek. Böylece ekonomik karşılığı ödenmek üzere ulusal roaming zorunlu hale gelecek.


ROAMİNG NEDİR?

Bir cep telefonu operatörünün bir bölgede kendi şebekesini kurmak yerine, o bölgede şebekesi kurulu bulunan diğer operatörün imkanlarını kullanması ve diğer şebeke üzerinden kendi adına haberleşmeyi sağlaması roaming olarak adlandırılıyor. Bunun iki ayrı ülke firmaları tarafından yapılmasına uluslararası roaming, aynı ülkenin iki şebekesi arasında yapılmasına ise ulusal roaming deniliyor. Mevcut iki cep telefonu operatörü Turkcell ile Telsim birbirleriyle roaming yaparak apsama alanlarını artırabiliyordu. Yeni operatörler İş-TİM ile Türk Telekom da Turkcell ve Telsim ve birbirleriyle roaming yapabilecekler. Roamingin ekonomik karşılığı konusunda şirketler anlaşamazlarsa tarifeyi Ulaştırma Bakanlığı belirleyecek. (DÜNYA)


 

Hisse Başarıyla eklendi