Grevsiz, sendika yasası kabul edildi

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kamu görevlileri sendikaları yasası, sendikacıların büyük tepkisine rağmen TBMM Genel Kurulu`nda, dün akşam kabul edildi.


Kamu kurum ve kuruluşlarında, işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini kapsayan yasa, kurulacak sendika ve konfederasyonlara grev ve ve lokavtlı toplu iş sözleşmesi hakkı tanımıyor. Yasanın yoğun eleştiri alan bu bölümüne göre, sendika işverene sadece görüş bildirecek.

Yüksek yargı organları mensuplarından müsteşarlara, polislerden taşra amirlerine birçok kamu görevlilerinin sendikalara üye olmasını yasaklayan yasa, sadece 11 iş kolunda örgütlenmeye izin veriyor.

Yasaya göre, kamu görevlileri iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmalarından dolayı bir işleme tabi tutulamayacak ve görevlerine son verilemeyecek.

53 maddeden oluşan yasanın tepki çeken bir diğer maddesi de sendika şubelerinin en az 500 üye ile kurulacağını düzenleyen hüküm. Sendikacılar, birçok ilde bir iş yerinde 500 kişinin çalışmadığını, bu yüzden sendikaların taşrada örgütlenemeyeceğini söylüyor.
(tradecnet.com)
 

Hisse Başarıyla eklendi