Google telaşlı, Yahoo Google`a `gel` diyor

05.02.2008 - 09:39 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım firması Microsoft`un internet arama motoru Yahoo`yu 44.6 milyar dolara satın alma girişimine rakibi Google`dan itiraz geldi.
Google`ın hukuksal işlerden sorumlu başkan yardımcısı David Drummond, Microsoft`un bu satın almayla internetteki yazılım tekelini derinleştirmeyi amaçladığını ileri sürdü.

Görüşmeler başlayabilir
Drummond, Microsoft-Yahoo birleşmesinin internet ağı üzerindeki rekabeti yıpratacağını savunarak, siyasal karar vericilere bu birleşmeye karşı harekete geçme çağrısı yaptı.
Öte yandan Yahoo`nun stratejisine ilişkin bilgi sahibi bir kaynak, şirketin Microsoft`tan gelen 44.6 milyar dolarlık satın alma teklifini geri çevirmek için Google ile işbirliğine gitmeyi düşüneceğini açıkladı. Kaynak, Yahoo yönetiminin Microsoft`un teklifine bir alternatif yaratmak için Google ile aylar önce yaptığı görüşmeleri yeniden başlatmayı planladığını söyledi.
İki ayrı kaynak ise, Microsoft`un Yahoo`ya yaptığı hisse başına 31 dolarlık teklifin, şirketin değerinin altında olduğunun düşünüldüğünü belirtti.
Microsoft, geçen hafta Yahoo`ya nakit ve hisse karşılığı yaklaşık 44.6 milyar dolarlık satın alma teklifi yaptığını açıklamıştı. Dünyanın en büyük bilgisayar yazılımcısı Microsoft, geçen hafta Yahoo`yu 44 milyar 600 milyon dolar hisse ve nakit karşılığı satın almak için teklif vermişti. Microsoft, Yahoo`yu alarak Google ile rekabet gücünü arttırmayı hedefliyor. Microsoft, her iki şirketin çalışanlarının entegrasyonu için Yahoo mühendislerine ve şeflerine ciddi ücret paketleri telifleri geliştirildiğini de söyledi.
Microsoft`un Yahoo`yu satın alması durumunda internet dünyasındaki pazar payı yüzde 38`e çıkacak ve Google ile arasındaki fark kapanacak.

Google`ın ensesinde
Microsoft Yahoo`yu alırsa, Time Warner-AOL evliliğinden bu yana internette gerçekleşen en büyük birleşme olacak. Geçen yıl hisselerini Microsoft`a satmayı kabul etmeyen Yahoo 2007`nin son üç aylık döneminde 205.7 milyon dolar kâr etti. Eğer Yahoo, hisseleri Microsoft`a devretmeyi kabul ederse satışın gerekli izinlerin alınmasının ardından yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.

E-postada Yahoo, aramada Google
İnternette aramaların yüzde 77`sinde Google, yüzde 16`sındaysa Yahoo kullanılıyor. Ancak Yahoo, 500 milyon kullanıcıyla en büyük elektronik posta servisi veren şirket. Portalın kullanıcı sayısının 2010`da 1 milyara ulaşması bekleniyor. Yahoo film şirketleriyle işbirliğine giderek, eğlence içeriğini internete taşıyarak, kendisini bir interaktif sinema mecrasına dönüştürme yolunda. Söz konusu strateji, izleyici sayısı 1 milyar olan bir sinema salonu anlamına geliyor ve Yahoo`yu bir anda dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri yapabilir. Yahoo kullanıcılarının yüzde 75`i genişbantla internete bağlanıyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi