"Gönüllü BES'te bu yıl artış bekliyoruz"

05.02.2019 - 14:43 | Son Güncelleme :

Avivasa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Kuruca, "Ekonomik çalkantı ve otomatik katılım nedeniyle geçen yıl katılım sayısının azaldığı gönüllü BES'te bu yıl artış bekliyoruz" dedi.

https://i.bigpara.com/i/55big/birikim(2).jpg

Avivasa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Fırat Kuruca, bireysel emeklilik sisteminde geçen yıl ekonomik çalkantı ve otomatik katılım nedeniyle katılımcı sayısının azaldığı gönüllü BES'e bu yıl önem vermeye devam edeceklerini ve katılımcı sayısında artış beklediklerini söyledi.

Şirketin müşterilerin bireysel emeklilik ve hayat sigortası işlemlerini tek uygulama üzerinden gerçekleştirilebileceği AvivaSA Mobil uygulamasının tanıtıldığı toplantıda konuşan Kuruca, "Otomatik katılım son 1-2 senede doğal olarak ciddi bir büyüme yakaladı. Gönüllü taraf ise o büyümeye karşı daha durağan seyretti. Ancak bundan sonra o dönüşüm dönemi bittikten sonra artık gönüllü BES biraz yukarı hareket eder. Gönüllü tarafa eskisi kadar önem vermeye devam edeceğiz" dedi.

"2018'in çok özel durumları vardı" diyen Kuruca, "Ekonomik çalkantıların nasıl etkilediğini biliyoruz, onunla ilgili negatif etkiler yaşadık. Otomatik katılıma girdiği için gönüllü taraftan çıkanlar oldu. Bu dönüşüm iki tarafta da dengeleri sarstı. Dengeler bir süre sonra tekrar yerine oturur ve sağlıklı bir şekilde büyür" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuruca BES'te ortalama katılımcı yaşının 38 olduğunu söyleyerek, bu yaş altındaki katılımcılar da potaya girdikçe havuzun büyümeye devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre 2017 yılsonunda 6.92 milyon olan katılımcı sayısı 2018 sonunda 49,000 kişi azalarak 6.88 milyon kişiye geriledi. Geçen yıl sonunda katılımcıların fon tutarı devlet katkısı dahil 87.9 milyar TL, otomatik katılım sisteminde (OKS) ise çalışan sayısı 4.99 milyon, çalışanların fon tutarı 4.6 milyar TL oldu.

EGM verilerine göre 25 Ocak itibariyle devlet katkısı dahil katılımcıların fon tutarı 90.8 milyar TL, katılımcı sayısı ise 6.85 milyon kişi oldu. Otomatik katılım tarafında ise çalışan sayısı 5 milyon, fon tutarı ise 4.87 milyar TL seviyesinde.

Avivasa'nın ise 2018 yılında son büyüklüğü 16.9 milyar TL, katılımcı sayısı 834,000, pazar payı ise yüzde 19.2 oldu. Şirket 2017 yılına göre fon büyüklüğünü yüzde 11 artırdı. Otomatik katılımda ise şirket 432 milyon TL fon büyüklüğü ve 593,000 çalışan sayısıyla, 2017 yılına göre fon büyüklüğünü yüzde 161, katılımcı sayısını yüzde 80 artırdı.

Haberin Devamı

Bireysel emeklilik şirketlerinin fonlarının yüzde 60'ının farklı portföy yönetim şirketlerince yönetilmesi uygulamasının Aralık ayında yürürlükten kaldırılması ardından çalıştıkları şirket sayısını azaltabileceklerini söyleyen Kuruca, "Portföy yönetim şirketlerinin farklı yatırım felsefeleri ve beklentileri olması nedeniyle bu biraz sakıncalı bir uygulamaydı. Biz şu anda 5-6 şirketle çalışıyoruz ancak bu sene değiştireceğiz, azaltmak daha mantıklı" dedi.

Sektöre rekabet getirerek fon performanslarını artırmayı amaçlayan düzenleme ile bireysel emeklilik şirketlerinin fonlarının yüzde 60'ının farklı portföy yönetim şirketlerine yönettirmesi 1 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlamıştı. Hazine Müsteşarlığı 20 Haziran 2017 tarihli sektör duyurusu ile toplam portföyün yüzde 40'ından fazlasının aynı portföy yönetim şirketi tarafından yönetilemeyeceğine ilişkin düzenleme getirmişti. Söz konusu düzenleme öncesinde portföylerin yüzde 100'ünün tek kurum tarafından yönetilmesi mümkünken ekonomi yetkilileri bu alanda rekabeti getirmeyi amaçladıklarını açıklamışlardı.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Hisse Başarıyla eklendi