Gökalp: Tarımı Akılcı Bir Şekilde Yapmalıyız

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bakan Gökalp: Tarimi Akilci Bir Şekilde Yapamazsak Çevreyi Ve Topraği Koruyamayiz -Akarsularimizin Denizlere Ve Sinirlarin Ötesine Akip Gitmesine Müsade Edersek Bu Bizim İçin Kayiptir -Çiftçinin Geliri Fabrika Bacalarindan Geçer


ANTAKYA (A.A) - 22.11.2000 - D. Ali Başkan bildiriyor - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, tarımın gerekli bilim ve teknoloji uygulanarak akılcı bir şekilde ve yıllara uyumlu olarak yapılmaması halinde çevreyi ve toprağı korumanın mümkün olmayacağını bildirdi. Bakan Gökalp, Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu, Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk İpek`i ziyaret etti. Bakan Gökalp, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda tarım sektörünün, sanayinin, ticaretin ve belirli bir ölçüde turizmin temeli olduğunu söyledi. Tarımın gerekli bilim ve teknolojiyi uygulanarak akılcı bir şekilde ve yıllara uyumlu olarak yapılmaması halinde çevreyi ve toprağı korumanın mümkün olmayacağını belirten Gökalp, İklim değişikliğinin de önünde duramayız. Tarımı giden ülkede turizmden de fazla birşey bekleyemeyiz. Toprağı giden ülkede sanayi ve ticaret de oluşmaz dedi.


ANADOLU`YU BOŞ BIRAKMA LÜKSÜMÜZ YOK

Türkiye`nin yıllarca sahip olduğu yüzey sularını değerlendirilemediğini ifade eden Gökalp, şöyle devam etti: Yüzey sularını barajlarda ve göletlerde tutup rejim altına almalı, sel ve taşkın gibi felaketleri önlemeliyiz. Baraj ve göletlerdeki suları da teknolojinin en son kurallarını uygulayarak toprağa ve bitkiye ulaştırmalıyız. Eğer biz akarsularımızın denizlere ve sınırlarımızın ötesine akıp gitmesine müsaade edersek bu bizim için bir kayıptır. Denize ulaşan her damla su, kayıp su demektir. Türkiye`nin tüm topraklarının sulanma mecburiyeti vardır. Anadolu`yu boş bırakma ve ekip biçmeme diye bir lükse sahip değiliz. Anadolu ekilmeli, tarım yapılmalıdır ki su döngüsü olsun. Çiftçinin gelirinin fabrika bacasından geçtiğini, müteşebbisleri bu amaçla tarım sektörüne çekmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Gökalp, Tarım ürünlerinin sanayide işlenmesi, katma değer yaratılması, tarımda çalışan nüfusun bir kısmının tarıma dayalı sanayiye aktarılması zorunluluğumuz var diye konuştu. Özel sektöre tarımın önemini anlatarak Anadolu`ya açılmalarını sağlamak istediklerini kaydeden Bakan Gökalp, bu amaçla bakanlık olarak 10 üretme çiftliğini özel sektörle birlikte çalışmaya açtıklarını söyledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi