Gökalp: Gübre Tekelini Kıracağız

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Tarım ve köyişleri bakanı Gökalp: -Tarımda duvara gelip dayandık -Gübre tekelini de kıracağız -paraşüt operasyonu`nun arkasında biz varız


İSTANBUL (A.A) - 08.12.2000 - Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, yıllarca ihmal edilen tarımda duvara dayanıldığını bildirdi. Gökalp, Agrotürk-2000 1. Avrasya Uluslararası Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen
Tarımda yeni ilişkiler sistemi konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye`de toplumun değişik kesimlerinde çalışanların tarımı bilmediğini söyledi. Tarımın sadece belli bir kesimi ilgilendirdiği görüşlerinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Gökalp, tarımın dünyadaki tüm insanları doğumundan ölümüne kadar direkt olarak etkilediğini kaydetti. Gökalp, Hayatımızı devam ettirmemiz, tarımı, bilgi ve teknoloji süzgecinden geçirerek uygulamamızdan geçiyor dedi.


TARIMDA KAMUOYU OLUŞTURULMALI;

Bu alanda 1. önceliğin tarımda kamuoyu oluşturulması olduğuna işaret eden Gökalp, şunları söyledi: Tarım bu kadar ihmal edilmemeliydi. İhmal edenleri tarihin affetmeyeceğine inanıyorum. Tarımda kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Kamuoyu, tarımda duvara gelip dayandığımızı görsün. İstanbul`a 7-8 aydır yağmur yağmıyor. Güneydoğu ve İç Anadolu`da kuraklıktan dolayı ekim yapılamıyor. Topraklar ayağamızın altından kaydı gitti. Çevrede ve enerjide de geldik bir noktaya dayandık. Bunların hepsi ekolojik dengenin bozulmasından, çevre tahribatından, tarımı öcü görmekten kaynaklanıyor. Anadolu`yu etkmememeye, biçmemeye kimsenin hakkı yok. Tarım pahalı ve verimi düşük ifadesinden de rahatsızlık duyduğunu anlatan Gökalp, Tarımda çalışanların ellerine para geçmiyor diyorsanız doğru. Ancak tarımdan daha verimli bir sektör yok dedi. Çevrenin koyduğu kurallara aykırı davranılması durumunda deli dana gibi hastalıkların çıkacağını vurgulayan Gökalp, dışarıdan ucuz gelse dahi, Türkiye`nin kendi tarımını koruması gerektiğini belirtti. Göreve geldiklerinde Tarım Bakanlığı`nın imkanlarının sınırlı olduğunu gördüklerini kaydeden Gökalp, bazı çevreleri rahatsız etmesine karşın tarımı ilgilendiren her alana girdiklerini, sınır ticareti ile gelen 52 çeşit ürününün yurda girişini durduklarını söyledi.


PARAŞÜT OPERASYONU;

Paraşüt operasyonun arkasında kendilerinin olduğunu belirten Gökalp, bundan sonra, kaçak tarım ürünü sokanların karşısında kendilerini bulacağını bildirdi. Gübre konusunda da tekeli kıracaklarını açıklayan Gökalp, Yurtdışından gübre bağlantısı yapmak üzereyiz. Karşımıza tekel çıktı. Onu da kıracağız. Ya gübrenin fiyatını sabitleştireceğiz veya daha aşağı çekeceğiz diye konuştu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Gökalp, ocak ayında sektör temsilcileri ile Türkiye`de toprak ve sulama politikaları konusunu masaya yatıracaklarını duyurdu. Konferansa, Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de katıldılar.
 

Hisse Başarıyla eklendi