Global Markalarımız

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk markalarına uluslararası ün kazandırmak amacıyla hazırlanan marka teşvikine aralarında Vestel, Arçelik, Altınyıldız, Dardanel ve Matraş Deri`nin de bulunduğu 284 marka uygun bulundu.


Türkiye`nin 284 markası, devletin de desteği ile uluslararası olacak. Türkiye ve Türk Malı imajının yaratılabilmesi için de Made in Turkey—Türkiye`de üretilmiştir ibaresi kullanan 109 firmaya devlet desteği sağlanacak. İhracattan sağlanan geliri artırabilmek amacıyla markalı satışı özendirmek üzere hazırlanan marka teşvikinden yararlanacak markalar belirlendi. Söz konusu teşvikten yararlanmak üzere, ihracatçı birlikleri koordinasyonunda kurulan meslek komitelerine 821 marka için başvurulmasına karşın, Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın (DTM) yaptığı değerlendirme sonucunda, 284 markaya uluslararası tanıtım için destek sağlanması uygun bulundu. Para—Kredi ve Koordinasyon Kurulu`nun (PKKK) 29 Ocak 2000`de Resmi Gazete`de yayımlanan marka desteği sağlanmasına ilişkin tebliği uyarınca, Türkiye`de kendi unvan ve markasıyla ticari veya sınai faaliyette bulunan şirketler ile Sektörel Dış Ticaret Şirketleri`nin (SDTŞ) uluslararası pazarlarda, ürünlerinde Türk malı imajı veya marka oluşturmak amacıyla yurtdışında yapacakları marka tescili dahil tanıtım ve tutundurma faaliyetlerine yönelik harcamaları, uluslararası kurallara göre devletçe karşılanacak.


YILDA 950 BİN DOLAR;

Karar uyarınca, firmalara, markalarının uluslararası tanıtımı için yaptıkları masrafların yüzde 50`si devlet tarafından karşılanacak. Bu kapsamda bir firmaya yılda en fazla 950 bin dolar destek verilecek. Bir firma bu destekten en fazla 3 yıl süreyle yararlanabilecek. Böylece bir firmaya, en fazla 2 milyon 850 dolar marka teşviki verilmiş olacak. Uluslararası marka olma faaliyetleri desteklenecek firmalar arasında, gıdadan tekstil ve konfeksiyona, dayanıklı eşyadan mobilyaya, ilaç ve kimya sektöründen elektrik—elektroniğe kadar hemen hemen bütün sektörlerde Türkiye`nin tanınmış markaları bulunuyor. Matraş Deri, Dardanel, Arçelik, Altınyıldız, Vestel gibi markalar, artık uluslararası olacak.


MADE İN TURKEY DESTEĞİ;

Türk malı imajının oluşturulması için de ünlü markalara fason üretim yapan Türk firmalarının Made in Türkiye—Türkiye`de üretilmiştir ibaresi kullanması özendirilerek desteklenecek. PKKK kararı uyarınca, uluslararası üne sahip bir markanın üretiminde fason olarak çalışan Türk üretici firmanın söz konusu ürünün etiketine Made in Turkey—Türkiye veya ilgili dilde aynı mahiyette bir ibarenin konulmasının ve satışının gerçekleştirildiğinin tevsik edilmesi halinde de yıllık 100 bin dolara kadarki ödenmiş vergi, resim, harç, SSK primi, enerji giderleri devlet tarafından desteklenecek. Bu destekten de ünlü markalara fason üretim yapan 109 firmanın yararlanması uygun bulundu. (ZAMAN)

 

Hisse Başarıyla eklendi