G.Kore`de bankacılar ile polisler kapıştı

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Banka birleşmesine karşı yapılan protestolar, taşlı sopalı 16 bin göstericiyle polisleri karşı karşıya getirdi

Güney Kore, iki büyük bankası Kookmin ve Housing and Commercial`ın birleşme hazırlıkları sonrasında çıkan protesto gösterileriyle çalkalanıyor. 16 bin bankacı, polisin müdahale tehdidine rağmen bir enstitüde cuma günü başladıkları oturma eylemine devam etme kararı aldı. Binlerce polis, enstitünün etrafını sararken helikopterler de eylemcilerin gösteriyi bitirmesi için anonslar yaptı. Birleşmeye yeşil ışık yakan hükümet aleyhine sloganlar atan eylemciler ise kendi savunma barikatlarını oluşturarak çatışma ihtimaline karşılık sopa ve taşlarla donandı.

Önceki gün sendikalı olmayan yöneticilerin de eyleme katılmasıyla 16 bin kişiyi bulan eylemciler, söz konusu birleşmenin işten çıkarmalara neden olacağını söyleyerek birleşme iptal edilene kadar gösterilerin süreceğini belirtti.

Öte yandan eylemlerin büyümesiyle kapanmak zorunda kalan şubelerin sayısı 1000`i buldu. Konu hakkında bir açıklama yapan Mali Denetim ve Danışmanlık Kurumu (FSS), bankacılık hizmetlerinin kısmen de devamı için boşalan banka şubelerine kendi çalışanlarından göndereceğini duyurdu. FSS ayrıca, içindeki nakit tükenen otomatik para çekme makinalarının çalışması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Birleşme görüşmeleri yapan bankaların başkanları ise bugün yeniden açılacak şubelere geri dönmeyen işçilere karşı işten el çektirme ve ücret kesintisi uygulanacağını bildirdi.

Eğer iki banka arasındaki birleşme gerçekleşirse 133 milyar dolarlık aktifiyle Güney Kore`nin en büyük parekendeci bankası yaratılmış olacak.(MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi