Girişimciler Zirve’de buluştular

27.11.2017 - 17:02 | Son Güncelleme :

Girişimcilerin inovasyon yapabilme becerilerini geliştirebilmek, kadın girişimciliğinin ön plana çıkmasına katkı sağlayabilmek, genç girişimciliğinin özendirilmesine önayak olabilmek ve girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırabilmek adına Borsa İstanbul Grubu ev sahipliğinde ve ana sponsorluğunda, Para Dergisi iş birliğiyle 22 Kasım 2017 tarihinde Borsa İstanbul'da Türkiye Girişimcilik Zirvesi düzenlendi.

https://i.bigpara.com/i/55big/girisimcilik.jpg

Zirve’de Borsa İstanbul Grubu, Halkbank, Taş Yapı ve Türk Hava Yolları ana sponsor olarak yer alırken; BKM, İstanbul Kalkınma Ajansı, İTÜ Arı Teknokent, Nuh Çimento ve TÜBİTAK destekleyen kuruluşlar arasında yer aldı.

Gong Töreni ile başlayan Zirve’de; T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, Takas İstanbul Yonetim Kurulu Başkanı ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, Merkezi Kayıt İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Savaşan, Turkuvaz Medya Grup Yazılı Basın Genel Müdürü Yasemin Gebeş, Turkuvaz Medya Grubu Dergiler Genel Müdürü Tuncel Sunar ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş gongu birlikte çaldılar.

KARADAĞ: “TÜRKİYE’NİN FİNANSAL SÜPERMARKETİ OLARAK KOBİ’LERİMİZİN DE İÇİNDE OLDUĞU DOĞRU ÜRÜNLER SUNMALIYIZ’’

Haberin Devamı

Zirvenin açılışında konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, 2012 yılında yayımlanan 6362 sayılı Kanunla sermaye piyasalarının yeniden yapılandırıldığını belirterek, ikincil düzenlemelerle de uluslararası normlarda, alt yapısı hazır sermaye piyasası mevzuatının sektörün ve girişimcilerin kullanımına hazır hale geldiğini ifade etti. Karadağ, ülke ekonomisinin kalkınması için doğru finansman ve kıymet alternatiflerinin sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı için çok önemli bir fırsat olduguna dikkat çekti. 

Bankalarımızın da girişimcilerimizin de sermaye piyasalarına gelmeleri, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası ürünlerinden aktif şekilde yararlanmaları gerektigini ifade ederek; doğru ürünün doğru ölçekte doğru yöntemlerle sunulması gerektiğini söyledi. 2011 sonrası başlayan halka arz seferberliğinde, kote edilirken ölçeğine uygun konumlanmamaktan kaynaklanan ve bu sebeple ideal sonuçlara ulaşamayan örnekler bulunduğuna dikkat çeken Karadağ, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük kurumlar sermaye piyasasından halka arz gibi yollarla yararlanacak, KOBİ'ler ve küçük girişimciler, risk sermayesi yatırımları, start uplar ne yapacak? Onlar da Türkiye’nin finansal süpermarketi Borsa İstanbul bünyesindeki Özel Pazar’ı değerlendirmeliler. Bugünkü gibi, bizleri girişimcilerle bir araya getiren etkinlikler bu açıdan çok önemli. Borsamızda, ölçeğini yakalamış, kalbur üstü finansal tablolara sahip firmalar için halka arzı öneriyoruz. Girişimcilerimize de Özel Pazarımızda, kendilerini buluşturduğumuz girişim sermayesi fonları, melek yatırımcılar gibi kurumlarla güç birliği yapma fırsatı sunuyoruz. Bu alt yapıyı hem akademi hem uygulayıcıların fikirleriyle geliştireceğiz. Girişimcilerimize Özel Pazarımızın imkanlarından faydalanmalarını öneriyoruz.”

Haberin Devamı

ARSLAN: “GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Haberin Devamı

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da yeni iş alanları oluşturulmasında girişimciliğin büyük bir fırsat olduğunu belirterek, bugün teknoloji ve yazılımdan finansal hizmetlere kadar hayata dahil olan her şeyin, girişimcilik kültürünün bir ürünü olduğunu söyledi. Başarılı girişimlerin bir yandan ekonomiye değer katarken diğer yandan insanların yaşam kalitesini yükselttiğini vurgulayan Arslan, başarılı projelerin girişim sermayesinin çok üstünde karlılık getirdiğini, geleneksel iş yapış biçiminin de köklü şekilde değiştiğini vurguladı.

Arslan, konuşmasının devamında “Girişimcilere özel kredi danışmanlık hizmeti ve eğitim vererek eko sistemi destekliyoruz. Türkiye’nin dijital inovasyon, teknokent, girişim eko sistemi oluşturulmasına ihtiyacı var. Halkbank olarak kuruluş misyonumuz olan girişimcileri desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

ALTUNTAŞ: “GİRİŞİMCİLİK İVME KAZANDI”

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Türkiye’de girişimcilik özellikle melek yatırımcılık kanununun çıkmasıyla beraber büyük bir ivme kazandı. Artık iş fikrine sahip girişimciler fikirlerini Hazine Müsteşarlığınca onaylı melek yatırımcılara sunarak çok daha hızlı ve kaliteli finansmana sahip olabiliyorlar. Türkiye Girişimcilik Zirvesinin hem girişimcileri hem de melek yatırıcımları bir araya getirmesi açısından çok önemli bir platform olduğunu düşünüyoruz ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği olarak Borsa İstanbul’daki bu Zirve’ye tam destek veriyoruz.

GEBEŞ, “TÜRKİYE TEKNOLOJİNİN EFENDİLERİ İLE BİR ŞANS YAKALADI”

Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş, “Türkiye’nin bir türlü çözemediği orta gelir tuzağı sorunu var. İngiltere on dokuzuncu yüzyılın biricik süper devletiydi. O kadar ki  İngiltere’yi bugünkü süperlerle karşılaştırmak boş bir çaba olur. Avustralya kıtasını keşfedip kontrol altına alan, dünyanın tüm denizlerini donanması ile kontrol eden, buhar, kömür, demir piyasalarını elinde tutan; Sanayi devrimi ile çağ atlayan, Kuzey Amerika’da, Hindistan’da, Afrika’da, Pasifikte birçok koloniden ham madde taşıyan ve sanayi ürünlerini tüm dünyaya satan eski dünyanın en gelişmiş gücü idi. Amerika, Almanya, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin gücü bu zamanlarda ihmal edilecek zayıf bir durumdaydı. Ancak zaman içinde önce Amerika, sonra Almanya, arkasından Japonya sonra Çin ve Kore sanayi kurarak günümüze kadar defalarca önemli ekonomik sıçramaları adeta mucizevi bir şekilde gerçekleştirdiler. Ve bu beş devlet orta gelir tuzağına düşmeden yüksek katma değerli ürünleri üreterek İngiltere’yi yakaladılar ve önüne geçtiler. Bu başarıların ders alacağımız bazı ipuçları var. Onlar gençlere inandılar. Yeniliğe açık bir kuşakla öne geçtiler. Şimdi Türkiye sizlerle yani teknolojinin efendileri ile bir şans yakaladı. Hem orta gelir tuzağını aşma hem de geleceğin süper güçleri arasında yer alma şansı bu” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından T.C. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Ozlü ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak birer konuşma gerçekleştirdiler. 

MEHMET ŞİMŞEK: “TÜRKİYE NORMALLEŞECEK”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) verdiği desteklere değinerek, gelecek dönemde KGF'yi daha çok ihracatçıya kullandıracaklarını bildirdi.Kadınların iş gücüne katılımının önemine işaret eden Şimşek, "Kadınların iş hayatında daha aktif rol alması Türkiye'yi uçurur." ifadesini kullandı. Şimşek, destekleri sayesinde kadınların iş gücüne katılım oranının arttığını, kadınlara daha fazla destek olmak istediklerini söyledi.

Sermaye ve finans piyasalarının "şok" bile denilemeyecek bir dönemden geçtiğini, birtakım belirsizliklerin olduğunu dile getiren Şimşek, bu belirsizlikler nedeniyle piyasada ciddi oynaklık olduğunu kaydetti. Şimşek, son 15 yılda Türkiye'nin gerek iç gerek dış birçok şokla karşı karşıya kaldığını, bunları geride bıraktığını, bazılarının hatırlanmadığını anlattı. Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu, küresel krize rağmen büyümesini sürdürdüğünü, ihracatını artırdığını vurgulayan Şimşek, ülkenin bulunduğu bölgede jeopolitik gerginliğin devam etmesinin Türkiye'yi aşağı çektiğini, buna rağmen yollarına devam ettiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, uzun vadede Türkiye'nin geleceğinin parlak, önünün açık olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye şeffaflıkta da, hukuk devletinde de geri kalmayacak. Türkiye demokratik standartları, hukuk devleti ilkesini, temel hak ve özgürlükleri güçlendirdiği ölçüde kalkınacaktır. Bunlarsız kalkınma olmaz. Biz bunlarla Türkiye'ye sınıf atlattık. Başımıza felaketler geldi. Bu felaketlere tepki koyduk. Bunlarla mücadele için şu anda OHAL var. Ama Türkiye normalleşecek, tekrar çok hızlı bir şekilde hukuk devleti ilkesini esas alarak kardeşlik hukuku çerçevesinde yoluna ve medeniyet yarışına devam edecek." Geleceğin, gelişmekte olan ülkelerde olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin Asya ve Afrika'ya odaklanacağını ancak Avrupa'yı ihmal etmeyeceklerini, gelişmiş ülkelerdeki pazar paylarını kaybetmeyeceklerini söyledi.

ÖZLÜ: “GİRİŞİMCİLİK ZİHNİYETİNİ YERLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ekonomide oyunun kuralının değiştiğini belirterek, "Bakanlık olarak verdiğimiz girişimci desteklerinin yanısıra girişimcilik zihniyetini de yerleştirmek istiyoruz. Girişimcilerin Ar-Ge ve inovasyon becerilerini geliştirmeye çalışıyoruz. Her şeyin hızla değiştiği teknoloji çağında öne geçmenin yolu inovasyondur" dedi.  İşsizliğin çaresinin girişimcilik olduğunu dile getiren Bakan Özlü, “Teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi, Türk girişimcilerin başarı hikayeleriyle dolu. Vadi'de son 5 yılda Türk girişimcilerin aldığı toplam yatırım 300 milyon doları geçti. Toplam şirket değerlemeleri ise 1 milyar dolar civarında. Demek ki küresel alanda rekabet kabiliyetine sahibiz" dedi.

Bilişim Vadisi ile Türkiye'nin dijital teknoloji tabanlı inovasyon ekosistemini geliştirmeyi hedeflediklerini de dile getiren Bakan Özlü, KOSGEB ve TÜBİTAK girişimci destek programlarının da küçük büyük tüm girişimcileri desteklediğini aktardı.

OSMAN BAK: “BİZ BÜYÜYEN VE GELİŞEN BİR TÜRKİYE'YİZ”

T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Bak, "Sözlerime girişimcilik eşittir gençlik mi? diye sorarak başlamak istiyorum. Biz bakanlık olarak gençlik merkezlerimizde inavosyan atölyeleri ve medya akademileri gibi bölümler içeren merkezler kurduk. Şu anda toplam 279 gençlik merkezimiz bulunuyor. Türkiye'de genç bir nüfus kitlesine sahibiz. Gençlerimizle yakından temas kurmaya çalışıyoruz. Bilim ve teknoloji kulüplerimizde kodlama eğitimlerine başladık. 2023 projesinde kodlama, yeni bir dil olarak anlatılıyor.  Gençlerin sadece KPSS sınavını düşünmek yerine heyecanını kaybetmeden yeni işler ve girişimlerde bulunmalarını istiyoruz. Girişimcilikte gençlere en büyük tavsiyem, yapacağınız işi ertelemeyin. Üşenmeyin ve vazgeçmeyin. Fırsatın size gelmesini beklemeden kendinizi anlatın ve pazarlayın. Her gün yeni bir heyecan ile güne başlayın. Biz büyüyen ve gelişen bir Türkiye'yiz. Bütün sektörler birleşince daha da iyi olacağız" dedi.

ZİRVE TEMATİK KONUŞMALAR VE PANELLERLE DEVAM ETTİ

Zirve’nin devamında IBM Watson Financial Services, FinTech Düşünce Lideri Paolo Sironi 21. Yüzyılda FinTech Devrimi, Güney Doğu Avrupa Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof Panoyiotis Ketikidis ise girişimcilerin finansmana erişimi konusunda birer konuşma gerçekleştirdiler. İki ana bölümden oluşan Zirve’de, gündüz oturumları ulusal ve uluslararası uzmanlarla girişimcileri buluşturan “Girişimcilerin finansmana ulaşımını nasıl kolaylaştırabiliriz?”, “Kamusal teşvikler girişimciliğin hangi aşamasında devreye girmeli?”, “Finansal Teknolojilerin (FinTech) girişimcilik ekosistemi için önemi” ve “Orta Doğu, Akdeniz, Balkanlar ve Avrupa girişimcilerinin buluşma noktası: Türkiye” başlıklı panellerden oluştu.  

9 KATOGORİDE ÖDÜL VERİLDİ

Kapanış oturumunda ise Türkiye Girişimcilik Ödülleri takdim edildi. Böylelikle, hem ülke istihdamına katkı sağlayan girişimciler ödüllendirilmiş oldu hem de rol model olarak kamuoyunun takdirine  sunuldular. Borsa İstanbul FinTech Ödülü Compay’a, Beyaz Ekonomi ödülü Fineksus’a, IoT – Nesnelerin Interneti ödülü Buy Buddy’e, Taş Yapı Yılın Kadın Girişimcisi ödülü A&S Tranport’a, Halk Bank E–İhracat ödülü Propolis’e, Mobil Güvenlik Ödülü Smart Mimic’e, Robotik ödülü Micro P’ye, Gaming ödülü WalkOVR’a, Sanal Gerçeklik ödülü Pandora Reality’ye verildi.   

 

 

Hisse Başarıyla eklendi