Gıdada İmaj Düzeltme Eğitimi

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı, Gıda Üretiminde Kaliteyi Artırmak İçin Eğitim Panelleri Düzenliyor -25 Bin Gıda Üretici Firmadan Sadece Yaklaşık 5 Bini, Gıda Siciline Kaydolarak Üretim İzni Aldı

ANKARA (A.A) -08.11.2000- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda üretiminde kaliteyi arrmak amacıyla gıda sanayicilerini eğitecek. Sanayicilerin eğitimi amacıyla, gıda üretiminin yoğun olduğu illerde, sanayicilerin ve üreim sorumlularının katılımı ile bir dizi eğitim panelleri düzenlenecek. İlki bugün 35 tane büyük gıda işletmesinin bulunduğu Karaman`da gerçekleştrilecek panel, daha sonra, Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli, İstanbul, İzmit gibi gıda üretim tesislerinin yoğun olduğu illerde tekrarlanacak. Eğitim panellerine sanayicilerin yanı sıra üretim sorumluları da katılacak. Türkiye`de üretim tesislerinin teknik ve hijyenik olarak yetersizliği nedeniyle üretilen gıdaların kalitesi konusunda, gerek yurtiçi tüketimde, gerekse ihracatta bir imaj sorunu yaşandığını belirten yetkililer, eğitim panelleri ile sanayicinin kaliteli üretim konusunda bilgilendirilmesi ve buna teşvik edilmesinin amaçlandığını söylediler. Panellerde, gıda üretimine ilişkin mevzuat, üretim tesislerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlar, üreticiler ve çalışanların sorumlulukları konusunda sanayiciler bilgilendirilecek. Gıda üretim yerlerinde, sadece denetim yapıp ceza vermenin üretimde kaliteyi tek başına sağlamadığını vurgulayan yetkililer, sanayiciye eğitim desteğinin gereğine dikkati çektiler. Dizi eğitim panelleri ile gıda üretiminde kalitenin artırılarak, yurtiçinde ve yurtdışındaki Türkiye menşeli gıdalara yönelik imajın iyileştirilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili bir bakanlık yetkilisi, Maalesef Türkiye`de üretilen gıdaların imajı, yurtiçinde bile iyi değil. Vatandaş, fırsatını bulunca, alım gücü iyileşince, yabancı gıdalara, yabancı marka ile üretilen mallara yöneliyor. Bu durumu düzeltmemiz lazım diye konuştu.

-TESİSLERİN DURUMU-

Edinilen bilgiye göre, Türkiye`de 25 binden fazla gıda üretim tesisi bulunmasına karşın, unların pek çoğu üertimde asgari teknik ve hijyenik şartı taşımıyor. Özellikle et ve süt ürünleri üretiminin pek çoğu çok ilkel şartlarda ve kayıt dışı tesislerde gerçekeştiriliyor. Gıda üretim sanayiinin iyileştirilmesi için, AB`ye de uyum amacıya gerekli hemen hemen bütün mevzuat çıkarılmasına karşın, işletmeler istenen değişimi yapmakta zorlanıyor. Bakanlık, gıda işletmelerin gıda siciline kaydolma ve üretim izni alma zorunluluğu getirmesine karşın, 25 bin firmanı ancak yaklaşık 5 bini bu zorunluluğu yerine getirdi. İşletmelerin pek çoğunda zorunlu olmasına karşın sorumlu müdür çalıştırılmıyor. Karaman`da ise 35 gıda işletmesinden hepsinin gıda siciline kaydolarak üretim izni aldığı, bu ilin aynı zamanda tarımın sanayiye entegresyonu açısından, üretilen hammaddenin ilde değerlendirilmesi yönünden örnek olduğu belirtiliyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi