Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat

07.11.2014 - 12:53 | Son Güncelleme :

GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir

https://i.bigpara.com/i/55big/bist_borsa_650_3.jpg

Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP), yeni kurulmuş veya erken aşama olarak adlandırılan ve henüz hayat eğrisinin başlarında olan, hızlı büyüme potansiyeline sahip şirketlerin, paylarını halka arz etmek suretiyle sermaye piyasalarından uzun vadeli ve geri ödemesiz kaynak temin edebilmelerini mümkün kılmak amacıyla Borsa İstanbul tarafından oluşturulmuş bir piyasadır.

GİP’te işlem görecek şirketlerin anonim şirket statüsünde olması gerekmektedir. Bunun dışında Borsanın Ana pazarı olan Pay Piyasasında olduğu gibi GİP’te işlem görecek şirketler için kârlılık, asgari faaliyet süresi, minimum sermaye veya minimum piyasa değeri büyüklüğü gibi herhangi bir sayısal koşul aranmamaktadır. Pay Piyasası’na göre GİP’te işlem görmeye başlama süreci daha kısa ve şirketlerin yerine getirmeleri gereken bürokratik gereklilikler oldukça sadedir.

2011 yılında kurulan GİP’te bugüne kadar halka açılan şirketler sayısı 25 olup, bunlardan 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir. GİP’te halka arz olan şirketlerin büyüklükleri incelendiğinde ise, ortalama şirket büyüklüğünün 30 milyon TL, şirketlerin halka arzdan sağladıkları kaynak büyüklüğünün ise 5-10 milyon TL aralığında olduğu görülmektedir.

 

Hisse Başarıyla eklendi