Gelecek Yeni Ekonomide

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Sanayinin geleceğinin yeni ekonomiyi ne kadar ve nasıl kullanacağına bağlı olduğu, artık iş dünyası tarafından da anlaşıldı.İSO da dünkü Meclis toplantısını
Türkiye`nin Küresel Rekabet Üstünlüğü: Yeni Ekonomi ve Bilgi Teknolojileri konusuna ayırdı.

Toplantıda konuşan İSO danışmanı Tınaz Titiz, yeni ekonomi ve bilgi teknolojilerinin Türkiye`yi dünya rekabeti listesinde 40.`lıktan daha üst sıralara çıkarabilecek başlıca unsur olduğunu söyledi. Bugün büyük bir kesimin bilgiye erişebildiğini dile getiren Titiz, Ancak rebaket üstünlüğünü bu bigliyi alıp işleyen firmalar kazanacak. Çünkü ayakta kalabilmek farklılık yaratmaktan geçiyor dedi. İleride bir çok ürünü yapabilecek yapay beyinlerin geliştirileceğine dikkat çeken Titiz, sözlerine şöyle devam etti:Yeni ekonomide insan, makine, para ve kaynak gibi faktörlerin yerini bilgi alacak. Diğer unsurlar ise biligini ürüne dönüşmesine yardımcı olacak. Bilgide yeniliğin payı gittikçe büyüyor. Rekabet gücü de, bilgi çekirdeğini yüksük katma değere dönüştürmeye bağlı.


TESLİMAT 45 GÜNDEN 4 GÜNE İNDİ;

Sanayicinin geleceği yeni ekonomiyi nasıl kullanacaklarına bağlı. Bu alanlarda yabancı şirketler ne yapıyor, bunun çok iyi takip edilmesi gerekli. Ben bu konuda kendi şirketimde iki yıldır çalışmaları sürdürüyorum. 45 gün içindeki teslim süremi 4 güne indirdim. Bunu yeni ekonomiye borçluyor. Kordolarımızı ve sistemimizi tamamen değiştirdik. Ve sürekli eğitim çalışmaları ile personelimizi sisteme adapte ediyoruz.


GENÇ NESİL ŞANSIMIZ JAK KAMHİ;

Türkiye rekabet edebilir bir ülke değil. Yenilikçilik konusunda büyük alt yapı eksikliği var. Eğitilmiş insan kaynağı yaratmak lazım burada da. Türkiye`nin en büyük şansı düşünen ve fikir üreten genç bir nesile sahip olması.


KAYNAKLAR YANLIŞ KULLANILIYOR;

TINAZ TİTİZ;

Gelişmemiş toplum, kaynaklarını yanlış teşhisler için harcayan ülkelerdir. Türkiye şu anda bunu yapıyor. Sorun kaynak değil mevcut kaynağın yanlış alanlara yönlendirilmesidir. Kaynaklarımızı araştırmacı nesiller için harcamalıyız. Oysa teknoloji boş kullanılıyor.


YENİ EKONOMİ ESKİNİN TAMAMLAYICISI;

DÜne kadar bilgi kapalı kapılar ardındaydı ve sadece giriş kartı olanlar bu bilgiden yararlanıyordu. Şimdi öyle değil bilgi teknolojileri yeni ekonomi üretim ekonomisinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Bize sürat kazandıracak ve verimliliğimizi arttıracak çok büyük güç var elimizde. Türkiye`nin genç insanları bu imkanı yakaladı. İnanıyorum ki yakında yeni projeler hayatımıza girecek. Burada holdinglerimize bir görev düşüyor.


SAKINCALARI DA VAR;

MEMDUH HACIOĞLU;

Türkiye`nin ileride prim yapabilecek tek gücü insan ama eğitim sistemini çağa uydurmamız gerekir. Yeni ekonominin sakıncalarını göz ardı etmemek lazım. Genetik mühendisliği uygulamaları ve tıp teknojisinde çok büyük soru işareti yaratacak gelişmeler oluyor Türkiye burada kendini deneme tahtası olmaktan kurtarmalı. Dünya ile birleşme konusunda Türkiye`nin üstleneceği rol üretim olacaktır.


REKABETTE EŞİTLİK SAĞLANACAK;

Şirketler yeni ekonomiden, herşeyden önce bilgi toplamada yararlanmalı. Dünya pazarındaki gelişmeleri takip edebilirler. Kendilerini tanıtmak için çok büyük imkanlar kazanacaklar. Yeni ekonomi bu konuda bütün şirketlere eşitlik sağlıyor. Küçük kuruluşlar da, küçük maliyetlerle çok büyük tanıtım yapabilirler. Mal ve hizmetleri en ucuz kaynaktan tedarik edebilirler. Böylece rekabet şanslarını da yükseltebilirler.


TALİMAT DEĞİL YARATICILIK;

ÜZEYİR GARİH;

Şirketlerde talimatla iş yapma sistemini ortadan kaldırmak şart. Ben şirketimde bunu yasakladım. Sen bu konuda ne düşünüyorsun? sistemine geçtim. Amirler talimat vermiyor, sadece ona gelen bilgiyi onaylayıp onaylamama hakkını elinde tutuyor. Bu sistemi oturtmadıkça araştırma ve bilgi geliştirme beklenemez. Sistemi oturtmak en az yirmi sene ister ama bugün başlarsak yirmi sene sonra sonuca varırız. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi