Gecikme Faizi Oranı Son On Yılın En Düşük Seviyesinde

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Maliye Bakanlığı`nca uygulanan gecikme faizi oranı 2 Aralık`tan itibaren geçerli olmak üzere aylık yüzde 6`dan yüzde 5`e düşürüldü. Böylelikle yıllık uygulanan gecikme zammı oranı da yüzde 72`den yüzde 60`a geriledi.

Marmara Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen, gecikme zammı oranının gerek aylık enflasyon oranının, gerekse aylık mevduat faizi oranının iki katına yakın bir seviyede seyrettiğini ve Bakanlar Kurulu`nca yapılan bu indirimin gerekli bir uygulama olduğunu belirtti.

Enflasyon oranlarında görülen düşüş nedeni ile Bakanlar Kurulu`nun yetkisini kullanarak geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere aylık yüzde 5`e düşürüldüğünü ifade eden Çelen, Bu ceza Amme alacakları Tahsil Usulu Hakkındaki Kaun`un 51. maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir. Vergi Usul Kanunu da yukarıdaki kanuna atıfla aynı oranı gecikme faizi olarak düzenlemektedir. Gecikme faizi oranı son on yılın en düşük seviyesindedir. Oranın en yüksek olduğu dönem şubat 1996 Temmuz 1998 dönemidir. Bu zaman sürecinde aylık gecikme faiz oranı yüzde 157e, yıllık gecikme oranı ise yüzde 180`e ulaşmıştı diye konuştu.

Gecikme zammının ay kesiri dikkate alınmadan hesaplandığını dile getiren Çelen, vergi ödeme süresi bir gün geçse bile mükelleflerin bir aylık gecikme faizi ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi