Gaziantep'in özel Kutnu kumaşı rüzgarı esiyor

16.03.2015 - 15:10 | Son Güncelleme :

Gaziantep'in geleneksel kumaşı kutnu, başta İtalya, Japonya ve Almanya gibi ülkeler olmak üzere birçok ülkenin ilgi odağı oldu.

https://i.bigpara.com/i/55big/kutnu1.jpg

Türkiye'de bu kumaşı dokuyan çok usta kaldığı söylenirken, bu konuda personel yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kutnu kumaşının dünyaya tanıtılmasında önemli yeri olan ve moda trendlerine uyarlayan isim ise Haleplioğlu Mekki Tekstil. Şirketin tekstil ile tanışması 1930'lu yıllara uzanıyor. Kendisinden önceki kuşakların tekstilin her alanında çalıştığını anlatan şirket sahibi Abdülkadir Mekki, firmalarının 1967 yılında aile şirketi kimliğine büründüğünü belirtiyor. Zamanla işlerini büyüttüklerini belirten Mekki, böylece el tezgahından yarı otomasyon tezgahlara geçtiklerini dile getiriyor. Kutnu kumaşın üretimi hakkında bilgi veren Mekki, "Önceden de kutnu kumaşı üretiyorduk. Ancak 2013 yılı mayıs ayında İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan destek alarak bir proje hazırladık. Farklı renk ve desenlerle kutnu kumaşı yeniden modaya uyarladık" diyor.
 
"Moda renklerde 57 bin metrelik kutnu kumaşı ürettik"
 
kobiden.com'un haberine göre; "El emeği olduğu için kutnunun iplikten kumaşa dönüşmesi 3 ay sürüyor" bilgisini veren Mekki, "Moda renklerde bugüne kadar 57 bin metrelik kutnu kumaş ürettik. Kutnu kumaş üretimini 3 aydan 3 haftaya çekerek daha kısa sürede üretim yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullanıyor. Çok sayıda projeye de destek olduklarını söyleyen Mekki, "Şehitkamil Kaymakamlığı'nın Sodes ile yürüttüğü projeye katkı sağlıyoruz. Kamer Vakfı aracılığıyla da kadınlara kutnu dokuma tekniğini öğretiyoruz" diyor. Günlük 185 metre kumaş dokuma kapasitesine sahip olduklarını anlatan Mekki, "Hammaddeyi Bursa ve Denizli'deki ithalatçı firmalardan alıyoruz" açıklamasını yapıyor.
 
Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden talep alıyor, ihracata başlayacak

 
Dönem dizilerinde ve sinema filmlerinde kutnu kumaşların tercih edildiğinin altını çizen Mekki, "Diziler ve sinema filmleriyle geleneksel ürünlerimiz tekrar gündeme geliyor. Böylece Gaziantep'in kutnu kumaşı daha geniş kitleler tarafından tanınmaya başlandı. Kutnu kumaşı artık kravat gibi ürünlerde ve ev tekstili ürünlerinde kullanılıyor. Önceden kadınların çeyizlerinde muhakkak farklı renklerde bu kumaşlardan bulunurdu. Bu alışkanlık artık tekrar başladı" diyor.
 
Modernizasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra ihracata yöneleceklerini belirten Abdülkadir Mekki, "Avrupa, Akdeniz ve Uzakdoğu ülkelerinden talep alıyoruz. Kutnu kumaşın renkleri ve kullanım alanları bölgelere, kültürlere göre değişiyor. Akdeniz ve Avrupa ülkeleri parlak kutnu dediğimiz saten örgü kumaşları tercih ediyor. Uzakdoğu ülkeleri meydaniye gruplarından dış çizgi ve düz kumaş dediğimiz bağlama tekniği uyguladığımız kumaşları talep ediyor" bilgisini veriyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi