Fransa Çıkış Yolu Arıyor

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uzayan AB doruğunda oy hakkı ve kurumsal reform süreci konularında öneriler ortaya atıldı.

AB içi kurumsal reformlar sürecinin 2004 yılında başlatılması planlanırken aynı yıl bu konuda yapılacak yeni doruğa, aday ülkelerin de katılması önerildi. Avrupa Birliği (AB) doruğunda, dönem başkanı Fransa, dün yapılan görüşmelerde birliğe aday ülkelerin tartışmalı oy hakları konusunun yeniden düzenlenmesi için yeni bir çalışma taslağı sundu. AB`nin geleceği için büyük önem taşıyan kurumsal reformların tartışıldığı AB`nin en uzun doruğunda AB içindeki reformlarla ilgili 2004 yılında yeni bir konferans daha düzenlenmesi istendi.Fransa, 2004 yılında başlatılması planlanan reform süreci kapsamında AB Konseyi`nde Fransa ve Almanya arasındaki oy eşitliğini bozmayacak, ancak Hollanda, Polonya ve daha küçük diğer ülkelere daha fazla oy hakkı tanıyan yeni bir öneride bulundu.


Fransa, AB doruğunun 4. gününde, AB karar mekanizmasında reform için yeni bir taslak sundu. Bu plana göre, 4 büyük devlet (Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya) AB Konseyi`nde 30, İspanya, Polonya ve Hollanda ise 28 oy hakkına sahip olacak.
Taslakta, Avrupa Parlamentosu`ndaki sandalye sayısının da 738`e çıkarılması ve büyük ülkelerle küçük ülkelerin milletvekillerinin sayısı arasındaki farkın kapanması öngörülüyor. Taslağa göre, toplam milletvekili sayısı 1997`de Amsterdam`da imzalanan anlaşmada kabul edilenden 38 fazla olacak. Halen milletvekili sayısı 87 olan İngiltere, Fransa ve İtalya`nın milletvekillerinin sayısının 74`e düşürülmesini öngören taslağa göre, parlamentoda 99 milletvekili olan Almanya`nın milletvekili sayısı değişmeyecek.


NÜFUSA BAĞLI GÜVENLİK

82 milyon nüfusuyla AB`nin en büyük ülkesi kabul edilen Almanya, kendisine daha fazla oy hakkı tanınmasını talep ediyordu. Ancak, Nice doruğunun dünkü bölümünde sunulan öneriye göre, üye bir ülke, bir konsey kararı AB nüfusunun yüzde 62`sinden azını temsil eden ülkeler tarafından kabul edilmişse bu kararı veto etme hakkına sahip olacak. Fransa`nın ortaya attığı önerinin bu bölümü daha fazla oy hakkı talebi kabul görmeyen Almanya`ya tanınmış bir imtiyaz olarak değerlendiriliyor. Öneride yer alan bu koşul, ``nüfusa bağlı güvenlik maddesi`` olarak adlandırıyor. Önerilen sisteme göre, 91 oy bir tasarının kabul edilmesini önlemeye yeterli olabilecek. Öneriye göre, AB`ye aday ülkeler arasında bulunan Kıbrıs (Rum Kesimi), Malta, Lüksemburg`a 3, Letonya, Slovenya, Estonya`ya 4 oy hakkı tanınıyor. Doruğun, önceki günkü bölümünde hazırlanan taslak belgede AB`nin Türkiye`yi 2010 yılına kadar üyeliğe hazır görmediğini dile getirmesi Ankara`da tepki yaratmıştı.


TÜRKİYE DAHİL DEĞİL;

AB`nin kurumsal reformlarla ilgili belgeye Türkiye`yi dahil etmemesi üzerine Başbakan Bülent Ecevit , AB`nin bu kusurunu sonradan göreceğini savunmuş,
``Önemli olan bizim AB`de tam üyeliğe zamanında gereği gibi hazırlanmamızdır. O hazırlığı tamamladığımız zaman, bize tam üyelik kapısı 10 yılda değil, çok daha erken açılabilir`` demişti. (CUMHURİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi