Frankfurt Endeksi`ne Giren Türk Ortaklı Ilk Firma

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk Ortaklı İlk Firma... -Türk Ve Alman İşadamlarının Ortaklığıyla Faaliyetini Yürüten Merkezi Hamburg`Ta Bulunan P&T Tecnology Ag, Hisselerinin Yüzde 30`Unu Arz Etti.


HAMBURG (A.A) - 23.11.2000- Eyüp Kaçar bildiriyor- Biri Türk 2`si Alman 3 ortaklı P&T Tecnology AG Şirketi, hisselerinin yüzde 30`unu arz ederek Frankfurt Borsası`na girdi. P&T Şirketi`nin Türk ortağı Şeyhmuz Özmen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Hamburg`ta bulunan şirketin enerjiye dönük teknoloji ürettiğini belirtti. Frankfurt Borsası`na giren Türk ortaklı ilk şirketin P&T olduğunu kaydeden Özmen, şirketin, 840 milyon mark değerinde yüzde 30`luk hissesini arz ettiğini söyledi. Özmen, hisselerin 28 Kasım 2000 tarihinde 16 veya 19 euro`dan satışa sunulacağını ifade ederek, şöyle dedi: 1999 yılında borsaya girmek için başlattığımız çalışmalar tamamlandı. Şirketin yüzde 30`luk kısmı arz edildi. Hisse senetleri 28 Kasım`da satışa sunulacak. Şirketimiz 2004 yılına kadar 1.2 milyar marklık ciroyu hedefliyor. Frankfurt Borsası`na giren ilk Türk ortaklı şirketiyiz.


Türkiye`nin sesini Almanya`da duyurmanın mutluluğunu yaşayorum. Özmen, İstanbul Üniversitesi ekonomi bölümü mezunu olduğunu ve yaklaşık 27 yıl önce doktora yapmak üzere Hamburg`a gelerek yerleştiğini, bir süre sonra da P&T şirketine ortak olduğunu bildirdi. Şirketin Türkiye`ye rüzgar enerji santrallarının kurulmasıyla ilgili 2.5 milyar marklık yatırım yapmayı hedeflediğini kaydeden Özmen, şöyle devam etti: P&T şirketi olarak, yine bir Alman firmasıyla birlikte ortaklaşa Türkiye`ye rüzgar enerji santralları kuracağız. Rüzgar enerjisiyle ilgili geçtiğimiz günlerde Kardemir A.Ş. ile ön anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla Kardemir`e rüzgar enerji santralları ve Düzce`ye de makina montaj fabrikası kurulacak. Ayrıca, Türkiye`nin 85 ayrı yerine kurduğumuz deneme ölçümlerinin sonuçlarına göre de, rüzgar enerji santrallarının kurulup kurulmaması kararlaştırılacak. Alman işadamları rüzgar enerjisinin yanı sıra diğer alanlarda da Türk işadamlarıyla ortak yatırım yapmak istiyor. Özmen, şirket olarak hidrojen ve metan gazından enerji üreten projelerin de geliştirildiğini ve ürettikleri tüm teknolojiyi Türkiye`ye yerleştirmeyi amaçladıklarını da kaydetti. Şu anda dünyadaki rüzgar enerjisi ile ilgili pazarın 20 milyar dolar civarında olduğunu ve Türkiye`nin de bundan pay almasını istediklerini bildiren Özmen, Türkiye`nin bir an önce harekete geçerek İspanya ve Yunanistan`dan önce bu potansiyelini değerlendirmesini istiyoruz. Türkiye bunu değerlendirdiği takdirde, Avrupa`ya enerji satan ülke konuma gelir dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi