Fon Bankaları Tasfiye Edilsin

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Fon bankalarının tasfiye edilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Hamdi Yasaman, bankaların hukuki kurallar içinde batmasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Fona devredilen bankaların devlet üzerinde yük oluşturduğunu belirten Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Hamdi Yasaman, bu bankaların tasfiye edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye`de bu sistemin bozuk olduğunu kaydeden Yasaman, Şirketler veya bankalar kendi hukuki kurallarına göre batıyorsa, bu hukuki kurallar içinde batmasına izin verilmeli. Devletin bu kadar yükü üzerine alması büyük bir yanlıştır dedi. Söz konusu fon bankalarının rehabilite edilmesi ve ardından tekrar satılmasının büyük külfetlere neden olduğunu belirten Yasaman, Sonuçta bu bankaları yine karışık kesimler, büyük kara para sahipleri satın alıyor. Bir süre sonra yine aynı senaryo dönüyor ve tekrar bankalar devlete teslim ediliyor. Yani bir kısır döngü yaşanıyor. Bu nedenle artık bu sistem terk edilmeli ve devlet bu sistemin dışına çıkmalıdır. Zaten sistemin kendisi de bu kadar fazla bankayı taşıyamıyor dedi.

DEVLET SİSTEMDEN ELİNİ ÇEKMELİ;

Devletin mümkün olduğu kadar banka sisteminden elini çekmesi gerektiğini belirten Yasaman, bu bankaların usul iflas kanununa göre tasfiye edilmesinin ve sistemin dışına atılmasının şart olduğunu vurguladı. Yasaman, kötü durumdaki bankaları fona devredip, rehabilite ettikten sonra satmak yerine, bunları tasfiye etmenin çok daha mantıklı bir yöntem olabileceğini ifade etti. Yasaman,
Türkiye`de artık bu bankaları rehabilite ederek satmak çözüm olmamalı. Devlet mümkün olduğu kadar banka sisteminden elini çekmeli. Bankalar usul - iflas kanununa göre tasfiye edilmelidir dedi. Mali durumu bozulan ve fona devredilen bankaların gün geçtikçe arttığını ve devletin bunları güvence altına almasının da diğer bankalar açısından haksız rekabet yarattığını belirten Yasaman, Devletin yüzde yüz garantiyle bu sektörü sırtında taşıması büyük bir külfet ve ayrıca büyük bankalara karşı da haksız bir rekabet. Sistem biryerde kendi kendisiyle çelişiyor. Hata devlette.

Devlet bu yükü almamak için sistemden elini çekmesi gerekiyor şeklinde konuştu. Kamu bankalarının özelleştirilmesi için üç yıllık bir hedef ortaya konulduğunu belirten Yasaman, bunun da hayalden öteye geçemeyeceğini vurguladı. Yasaman, Çünkü ortaya üç yıllık hedef konuldu. Bu üç yıllık hedef seçim dönemine denk gelecek. O tarihe kadar her türlü imkan kullanılacak, parti yandaşlarına verilecek ve sonra da seçim var diyerek özelleştirme ileri bir tarihe ertelenecek dedi. Bu konuda gerçekçi bir niyet ortaya konmadığını belirten Yasaman, Eğer bu niyet gerçekçiyse, hukuki bir süreçle bu bir haftada da gerçekleştirilebilir. Ama bankaların yönetim kurulları seçiliyor, maaşlar veriliyor, süreç uzatılıyor. Dolayısıyla bu işin kolay kolay yapılamayacağını düşünüyorum dedi.

SÜREÇ ÖZELLEŞTİRMEYİ ZORUNLU KILIYOR;

Sürecin bu bankaları özelleştirmeye mecbur kıldığını belirten Yasaman, Türkiye`nin bundan başka bir alternatifi olmadığını kaydetti. Yasaman, Akan nehre karşı durmak kolay değil. Ancak bunlardan menfaat elde eden kesim özelleştirmeye direnecektir. Ama para kalmayınca buna razı olacaklardır. Tıpkı Türk Telekom`da olduğu gibi. Para kalmayınca bunu özelleştirmeye mecbur oldular dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi