Florida Düğümü Bu Kez Çözülebilir

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD`de gözler, tarafları bugün dinleyecek olan Federal Yüksek Mahkeme`ye çevrildi.Federal Yüksek Mahkeme`nin kararının Bush`tan yana olması durumunda, Gore`un elindeki yasal olanakların hemen hemen tükeneceği belirtiliyor. ABD`de yılan hikâyesine dönen başkanlık mücadelesinde son birkaç günde yaşanan dramatik gelişmelerin ardından, bütün gözler tarafları bugün dinleyecek olan ülkenin en yüksek yargı makamı olan Federal Yüksek Mahkeme`ye çevrildi. Yüksek Mahkeme`nin alacağı karar seçimler açısından belirleyici bir önem taşıyor.


Florida Yüksek Mahkemesi, cuma günü, bu eyaletteki tartışmalı oyların Demokrat Al Gore `un istediği şekilde yeniden elle sayılması yolunda karar almıştı. Cumhuriyetçiler, bu kararı durdurmak için hem Atlanta 11`inci Temyiz Mahkemesi`ne hem de Federal Yüksek Mahkeme`ye başvurdu. Atlanta 11`inci Temyiz Mahkemesi bu talebi reddederken Federal Yüksek Mahkeme`nin açıkladığı çok önemli karar Cumhuriyetçi George W. Bush `un yüzünü güldürdü. Federal Yüksek Mahkeme, Florida`da oyların yeniden elle sayımını durdururken iki tarafın görüşlerini bugün dinleyeceğini ve ardından kararını vereceğini duyurdu. 9 yargıçtan oluşan ve anayasa mahkemesi niteliğindeki Federal Yüksek Mahkeme, Florida`da oyların yeniden sayımının durdurulması kararında zorlanırken karar, 4`e karşı 5 çoğunlukla alındı. Mahkeme başkanı William Renhquist `in yanı sıra yine muhafazakâr olarak bilinen yargıçlar Antonin Scalia, Clarence Thomas ve ılımlı olarak bilinen Anthony Kennedy ile Sandra Day O`Connor karar lehinde oy verirlerken liberal yargıçlar John Paul Stevens, David Souter, Ruth Bader Ginsburg ve Stephen Breyer , Gore`un tutumundan yana tavır koydular. Federal Yüksek Mahkeme`deki bölünmenin sürmesi halinde ABD`nin 43`üncü başkanının belirlenmesinde kilit rol oynaması beklenen kararın, Bush`tan yana çıkabileceği belirtiliyor. Gore`un avukatlarının ise bütün çabalarını bugünkü oturumda, ılımlı 2 yargıç üzerinde yoğunlaştıracağı belirtiliyor.


Gözlemcilere göre, Federal Yüksek Mahkeme`nin kararının Bush`tan yana olması durumunda, Gore`un elindeki yasal olanaklar hemen hemen tükenecek. Uzmanlar, Florida eyaletinin delegelerinin belirlenmesi için 12 Aralık Salı gününün (yarın) son tarih olduğunu hatırlatarak Federal Yüksek Mahkeme`nin tutum değiştirip elle sayımlara izin vermesi halinde bile, sayım için gereken zamanın kalmayacağına işaret ediyorlar.


İŞ ÇIKMAZA GİREBİLİR;

Ayrıca, Florida`nın Cumhuriyetçi ağırlıklı yerel kongresi, yasal gelişmelerin Bush aleyhinde ortaya çıkması halinde devreye girerek Florida`nın 25 delegesini Cumhuriyetçi adaya vermeye hazırlanıyor. Bu durumda Demokratlar kararı mahkemeye götürecek. Bu ortamda da 50 eyaletin delegelerinden oluşan Seçiciler Kurulu`nun, 18 Aralık`ta yeni başkanı seçmesi de çıkmaza girecek ve 6 Ocak`ta yeni Kongre devreye girebilecek. 7 Kasım seçimlerinde belirlenen yeni Kongre`nin iki parti arasında denk bölünmüş olması da karar çıkmasını çok zorlaştıracak ve yeni ABD başkanının 20 Ocak`ta göreve başlaması da tehlikeye girebilecek.
(CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi