KAP ***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)

21.11.2024 - 09:49 | Son Güncelleme :

KAP ***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)



***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)

Fon Sürekli Bilgilendirme Formu
Fona İlişkin Bilgiler
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP?ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma Payı Alım Esasları Yatırımcıların İşlem Günü'nde saat 17:00'a kadar verdikleri katılma payı alım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada belirlenen pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Saat 17:00'dan sonra verilen talimatlar ilk fiyat hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve takip eden İşlem Günü'nde hesaplanan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir
Fiba Portfoy Yönetimi A.Ş-FibaBank A.Ş
1
A Grubu pay alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle , katılma payı alımında kullanılabilir. B Grubu pay alım talimatı veren yatırımcılardan tahsil edilen tutarlar nemalandırılmayacaktır.
Fon satış başlangıç tarihinde bir adet A Grubu payın fiyatı (birim pay değeri) bir önceki işgününde TCMB tarafından belirlenen Amerikan Doları (USD) döviz alış kuru esas alınarak hesaplanacak 1 USD karşılığı TL, bir adet B Grubu payın nominal fiyatı ise (birim pay değeri) 1 Amerikan Doları (USD)'dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının 13 toplam sayısına bölünmesiyle elde edilir. Fon birim pay değeri yukarıda belirlenen pay grupları çerçevesinde, bağlı olduğu pay grubuna göre Türk Lirası ve Amerikan Doları (USD) cinsinden hesaplanır ve ilan edilir. B Grubu payların Amerikan Doları (USD) cinsinden değeri; ilgili değerleme gününde hesaplanan TL cinsi pay fiyatının TCMB tarafından ilgili değerleme gününde saat 15:30'da ilan edilen gösterge niteliğindeki Amerikan Doları (USD) döviz alış kuruna bölünmesi suretiyle tespit edilir.
Alım Bedellerinin Tahsil Esasları Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi 14 nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %10 ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir. Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır. A Grubu pay alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle bu izahnamede belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılabilir. B Grubu pay alım talimatı veren yatırımcılardan tahsil edilen tutarlar nemalandırılmayacaktır. Gerçekleşme valörü 5.2 nolu maddede tarif edildiği şekilde, yurtiçi veya yurtdışı tatil günlerine rastlayan alım emirlerinin gerçekleşmesi tatil günü sayısı kadar ötelenir.
Fonun birim pay değeri hesaplama ve ilan esasları İzahname'nin 5.2. maddesinde yer almaktadır. Türk Lirası (TL) veya Amerikan Doları (USD) ödenerek satın alınan fon payının, fona iade edilmesi durumunda ödeme aynı para birimi cinsinden yapılır. Katılma payı satın almak veya elden çıkarmak isteyen yatırımcılar, Kurucunun işbu izahnamenin (6.5.) nolu maddesinde ilan ettiği katılma payının alım satımının yapılacağı yerlere başvurarak bu izahnamede belirtilmiş olan esaslara göre saptanan fiyat üzerinden, 1 (bir) pay ve katları şeklinde alım ve satımda bulunabilirler.
Katılma Payı Satım Esasları Yatırımcıların İşlem Günü saat 17:00'a kadar verdikleri katılma payı satım talimatları, talimatın verilmesini takip eden ilk hesaplamada belirlenen pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. İşlem Günü saat 17:00'dan sonra verilen talimatlar ilk fiyat hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve takip eden İşlem Günü'nde hesaplanan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Fon pay satım işlemleri 1 pay ve katları şeklinde gerçekleştirilir.
‘İşlem Günleri' aşağıdaki günlerden oluşacaktır: Her takvim yılının 15 Şubat, 31 Mart, 15 Mayıs, 30 Haziran, 15 Ağustos, 30 Eylül, 15 Kasım ve 30 Aralık günleridir. Bu günlerden herhangi biri, yurt içinde BIST Borçlanma Araçları Piyasası ya da yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri'nde ve İngiltere'de New York Stock Exchange, Nasdaq ortaklık payı piyasası ve London Stock Exchange (LSE) ile bankaların ve bono piyasasının birlikte açık olmadığı bir tatil gününe rastlarsa İşlem Günü, bu piyasaların tümünün birlikte açık olduğu takip eden ilk iş günü olacak şekilde belirlenir. Ayrıca İşlem Günü veya ertesi iş günü yarım güne denk geliyorsa, İşlem Günü anılan piyasaların tümünün birlikte açık olduğu takip eden ilk iş gününe kaydırılır.
Satım Bedellerinin Ödenme Esasları Her İşlem Günü'nde saat 17:00'a kadar verilen katılma payı satım talimatları o gün hesaplanan fiyat üzerinden takip eden üçüncü iş gününde yatırımcılara ödenir. İşlem Günü'nde saat 17:00'dan sonra verilen satım talimatları ilk fiyat hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve talimatın verilmesini takip eden İşlem Günü'nde hesaplanan pay fiyatı üzerinden takip eden üçüncü iş gününde yatırımcılara ödenir. Gerçekleşme valörü 5.2 nolu maddede tarif edildiği şekilde yurtiçi veya yurtdışı tatil günlerine rastlayan satım emirlerinin gerçekleşmesi tatil günü sayısı kadar ötelenir.
Ara dönemde, müşteriler tarafından Fon alım/satım talebi oluşması halinde, Fon portföy kompozisyonunun korunması amacıyla sadece talep edilen katılma pay sayısı ile sınırlı olmak kaydıyla, aynı miktarda Fon katılma payı almak ya da iade etmek isteyecek katılma payı sahibi bulunması durumunda müşteriden talep alınarak eşzamanlı Fon payı alım satımı yapılabilir. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde talimatların verildiği gün sonu İzahname'nin 5.2 maddesi kapsamında hesaplanan pay fiyatı dikkate alınır. Fon katılma payları sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde nitelikli yatırımcı vasfına haiz yatırımcılara satılabilir. Fon'un katılma paylarının alım satımı konusunda yetkili kuruluşlar, satış yapılan yatırımcıların Tebliğ'de belirlenen nitelikli yatırımcı vasfına haiz olduklarına dair bilgi ve belgeleri temin etmek ve düzenli olarak tutmakla yükümlüdürler. Fonun satış başlangıç tarihi 30.06.2021'dir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. 2.2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. 2.3. Fon ilgili Tebliğ'in nitelikli yatırımcılara satışına ilişkin hükümleri çerçevesinde sadece nitelikli yatırımcılara satılacak serbest fon statüsündedir. Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen varlık ve işlemler ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden Serbest Şemsiye Fon niteliğine uygun portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ'in 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır.
A gurubu paylar 6 B gurubu Paylar 2
Fon'un ana yatırım stratejisi, ağırlıklı olarak kamu ve yerli özel ihraççıların döviz cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak Amerikan Doları (USD) bazında mutlak getiri yaratmaktır. Fon, bu piyasalarda mevcut olan döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçları içinden nispeten kısa vadeli olanlara ağırlık vererek belirlemiş olduğu mutlak getiri hedefini döviz bazında mümkün olduğunca en düşük fiyat değişkenliği ile sağlamayı amaçlamaktadır. Bu stratejiyi desteklemek üzere döviz cinsi türev enstrümanlarında korunma ve/veya yatırım amaçlı pozisyonlar alabilir ve arbitraj olanaklarını değerlendirebilir. Fon toplam değerinin en az %80'i devamlı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon'un toplam değerinin kalan kısmı ise yabancı ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarına ve/veya Türk Lirası cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılacaktır.
Fon döviz cinsi varlıklar ve işlemler olarak; Türk Devleti, il özel idareleri, Kamu Ortaklığı İdaresi ve belediyeler ile Devletin kefalet ettiği diğer kuruluşlar tarafından yurtdışında ihraç edilen Eurobond'lara, kira sertifikalarına (sukuk), Türkiye'de ihraç edilen döviz cinsinden/ dövize endeksli borçlanma araçlarına ve kira sertifikalarına, Türk özel şirketlerinin yurtdışında ve/veya yurtiçinde ihraç ettiği Eurobondlar ve kira sertifikaları dahil döviz cinsi borçlanma araçlarına, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına (Eurobond, Hazine/Devlet Bono/Tahvili, ve/veya benzer yapıdaki diğer borçlanma araçları), yabancı şirketlerin payları, yabancı yatırım fonları ve borsa yatırım fonları, altın ve diğer kıymetli madenler ile altına ve diğer kıymetli madenlere dayalı ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına ve yurt içi bankalarda açılan döviz mevduat/ katılma hesaplarına yatırım yapabilecektir. Ayrıca, fon portföyünde, sözü geçen tüm varlıklara yönelik organize ve/veya tezgahüstü türev araçlara yer verebilecektir. 5 Fon portföyüne TL cinsi varlıklar ve işlemler olarak; repo, ters repo, Takasbank Para Piyasası işlemleri, devlet iç borçlanma araçları, Türkiye'de mukim şirketler tarafından ihraç edilen özel sektör borçlanma araçları, ortaklık payları, kamu ve/veya özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikaları ile varlığa dayalı menkul kıymetler ve/veya varlık teminatlı menkul kıymetler ve söz konusu varlıklara dayalı swap işlemleri/sözleşmeleri dahil türev araçlar, yapılandırılmış yatırım araçları ile yurtiçinde kurulmuş Borsa Yatırım Fonları dahil olmak üzere yatırım fonu katılma paylarına ve mevduat / katılma hesaplarına yatırım yapılabilir.
Fon, altına dayalı mevduat/katılma hesaplarına da yatırım yapabilir. Fonun likidite veya vade açısından bir yönetim kısıtlaması yoktur. Fon portföyüne yukarıda belirtilen yatırım stratejisi çerçevesinde Tebliğ'in 4. maddesinde yer alan tüm varlık ve işlemler ile bu araçların içerisinde bulunduğu endeksler ile döviz ve faiz üzerine tezgahüstü veya organize piyasalarda düzenlenmiş swap sözleşmeleri, opsiyon sözleşmeleri, vadeli alım/satım anlaşmaları (forward) ile vadeli işlem sözleşmeleri (futures) dahil edilebilecektir. Fon, fon hesabına olmak üzere kredi alabilir, ödünç menkul kıymet alabilir, verebilir, kredili menkul kıymet işlemi, açığa satış gerçekleştirebilir. Fon portföyünde bulunan tüm ortaklık payları ödünç işlemine konu edilebilecektir. Fon serbest fon niteliğinde olmasından dolayı ödünç menkul işlemlerine dair Tebliğ'in 22. maddesindeki sınırlamalara tabi değildir. Ödünç işlemlere dair uygulanacak esaslar ise Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.2.5 maddesinde belirtilmiştir. Fon sadece yapılan işlemlerle ilgili olması kaydıyla yatırım yaptığı para ve sermaye piyasası ya da diğer finansal varlıkları teminat olarak gösterebilir. Repo/Ters Repo pazarındaki işlemlerin yanı sıra menkul kıymet tercihli ve/veya pay senedi repo/ ters repo işlemleri yapılabilecektir. 2.4. Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için 2.3. maddesinde belirtilenler dışında asgari ve azami bir sınırlama getirilmemiştir.
Fonun eşik değeri BIST-KYD 1 Aylık Mevduat USD Endeksi + %1,00 olarak belirlenmiştir. Amerikan Doları (USD) cinsinden ihraç edilen B grubu paylar için eşik değer getirisi, BIST-KYD 1 Aylık Mevduat USD Endeksinin hesaplama dönemindeki getirisine %1,00 ek getirinin hesaplama dönemine denk gelen kıst getirisi eklenerek hesaplanmaktadır. Türk Lirası (TL) cinsinden ihraç edilen A grubu paylar için eşik değer getirisi ise B grubu paylar için hesaplanan getirinin dönem içindeki USD/TRY getirisi kullanılarak Türk Lirası getiriye dönüştürülmesi ile bulunmaktadır. USD/TRY getirisi hesaplamasında hesaplama dönemi başı ve hesaplama dönemi sonu tarihlerinde TCMB tarafından saat 15:30'da açıklanan gösterge niteliğindeki USD döviz alış kurları kullanılmaktadır. 2.6. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla, yatırım stratejisine uygun olacak şekilde forward işlemleri, ortaklık payları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, faiz, döviz/kur, altın ve diğer kıymetli madenler ile finansal endekslere dayalı türev araçlar (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), swap sözleşmeleri, saklı türev araçlar, yapılandırılmış yatırım araçları, varantlar, sertifikalar ile ileri valörlü tahvil/bono ve altın işlemleri dahil edilebilir. 2.7. Portföye borsa dışından türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant, sertifika, ileri valörlü tahvil/bono ve altın işlemleri ile yapılandırılmış yatırım araçları, dayanak varlığı ortaklık payı ve endeks, faize dayalı menkul kıymetler ve endeksleri, döviz ve altın ve diğer kıymetli madenler olan türev ürünler ve/veya repo/ters repo dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. 6 Sözleşmelerin karşı taraflarının, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışı sözleşmelerin karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
Fon hesabına kredi alınması mümkündür. 2.9. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarının seçiminde Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.1.6'ncı ve 4.1.2.2'nci maddelerinde yer alan aşağıdaki esaslara uyulur. Fon portföyüne yabancı ihraççılar tarafından yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları ile yabancı hisse senedi piyasalarında işlem gören ortaklık payları, depo sertifikaları (ADR,GDR), yapılandırılmış yatırım araçları, varantlar, sertifikalar, yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve borsa yatırım fonları katılma payları ile yatırım ortaklıkları payları alınabilir. Altın ve diğer kıymetli madenler dahil bu varlıklara dayalı veya bu varlıklardan oluşan endekslere dayalı borsada veya tezgahüstü piyasalarda işlem gören türev işlemlere yatırım yapılabilir. Yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likidasyona sahip olması şartlarıyla, yurtdışında borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür. Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesini belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur. 2.10. Portföye yalnızca G20, AB ve OECD üyesi ülkeler ve bu ülkelere bağlı topraklarda kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir. 2.11. Yatırım yapılabilecek yapılandırılmış yatırım araçlarının türleri şunlardır: - Ana para korumalı ürünler: Sabit getirili bir finansal varlıkla bir türev ürünün bileşiminden oluşur. Sabit getirili varlık anaparayı korurken, yatırımcı dayanak varlığın pozitif getirisine belli bir oranda iştirak etmektedir. - Gelir arttırıcı ürünler: Dayanak varlığı güncel piyasa fiyatının altından satın alma fırsatı verir, ancak bunun karşılığında, dayanak varlığa doğrudan yatırımdan farklı olarak vade sonunda elde edilebilecek maksimum kazanç başlangıçta belirlenen bir tavan seviyesiyle sınırlanır. Anapara korumalı ürüne göre daha risklidir. Bu kapsamda Türkiye'de ve yurtdışında ihraç edilmiş "iskontolu sertifikalar" fon portföyüne dahil edilebilir. - Katılım sağlayan ürünler: Dayanak varlığa direkt ve kolay bir şekilde 1:1 oranında katılım sağlayan ürünlerdir. Bu kapsamda Türkiye'de ve yurtdışında ihraç edilmiş "endeks sertifikaları" fon portföyüne dahil edilebilir. - Kredi riskine dayalı yatırım aracı (CLN): Bir veya birden fazla krediye dayalı türev araç (kredi riski) ile sıradan bir tahvili birleştiren melez araçlardır. Getirisi referans borçlunun (ihraççı veya tahvil sahibinden farklı üçüncü bir kişi veya kuruluştur) kredi değerliliğine ve/veya geri ödeme performansına bağlı olarak belirlenir. Portföye dahil edilen yapılandırılmış yatırım araçları seçiminde Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in 4.1.2. ve 4.1.2.2. bölümlerinde yer alan aşağıdaki esaslara uyulur. Portföyde yer alacak yapılandırılmış yatırım araçlarının; • Fonun yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, • Borsada işlem görmesi, 7 • İhraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği'nin 32'nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, • Tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması gerekir. Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak, Borsada işlem görmesi şartı hariç olmak üzere yukarıdaki şartların tamamı aranır. Buna ilaveten, Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarının; • İhraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, • Fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi, • Fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte likiditasyona sahip olması zorunludur.

http://www.kap.org.tr/Bildirim/1359442
 

Hisse Başarıyla eklendi