Finans sektörü konuta sıfır faizle destek olmalı

17.07.2008 - 14:47 | Son Güncelleme :

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan, inşaat maliyetlerindeki yüksek artışın hala konut fiyatlarına yansımadığını belirtti.

https://i.bigpara.com/i/55big/alsa.jpg

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan, inşaat maliyetlerindeki yüksek artışın hala konut fiyatlarına yansımadığını belirtti.

Aslan yaptığı açıklamada, 2005-2006 yıllarında emlak sektöründe işlerin iyi olduğunu, yoğunluktan telefonlara bile cevap veremediklerini, o dönemde enflasyonda düşüşle birlikte faizlerin yüzde 6-7 seviyesinden yüzde 1`lere kadar inmesinin konutta talep patlaması doğurduğunu söyledi.

Ramazan Aslan, Mayıs 2006, bizim için kırılma noktası oldu. Tasarruf sahiplerine (faizler düştü, ev almanın tam zamanı) diyorduk. Ancak, yüzde 1`ler seviyesindeki faiz oranı yüzde 2,50`lere çıkınca yatırımcının kafasında `acaba` soru işareti oluştu, güven sarsıldı dedi.

Bugün konutta yaprak kıpırdamadığını, son yılların en durağan dönemini yaşadıklarını belirten Aslan, şunları söyledi: Şu anda konut almanın tam zamanı. İnşaat maliyetlerinde inanılmaz artışlar oldu. Bu, hala satış fiyatlarına yansımadı. Demirin fiyatı 2-3`e katlandı, konut fiyatları ise yerinde saydı hatta yüzde 10-15 geriye çekildi. Ama, böyle gitmeyecek. Bir süre sonra, 2009 yılında mutlaka inşaat girdileri satış rakamlarına yansıyacak. Yoksa, bu maliyetlerle kimsenin konut üretme şansı yok. Onun için şimdi konut almanın tam zamanı. Şu andaki satışları, eski maliyetler olduğu için kurtarabiliyoruz. Konut alıcısı, faizlerin düşmesini beklemesin. Faizler düşerken, konut fiyatları daha çok zıplayacak. Alım fırsatını kaçırmayın.

FİNANS SEKTÖRÜ AZ KAZANSIN, İNŞAATA DESTEK OLSUN

Tutsattan çok ciddi beklentileri olduğunu ifade eden Ramazan Aslan,Ama görüyoruz ki, bu faiz oranlarıyla tutsatın bize yapabileceği çok bir şey yok. Gelişmiş ülkelerde konut faiz oranları çok düşük, bizde ise 1,50-1,60`larda, bunlar çok ciddi rakamlar dedi.

Aslan, konut sektörünün onlarca sektörü etkilediğini, ekonominin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: Bu lokomotif sektör durmamalı. Eğer sektördeki firmalar sıkıntıya girerse, sektör durursa çok ciddi sosyal problemlerle karşı karşıya<BR>kalırız. Finans sektörü ciddi paralar kazanıyor, az kazansın, desteğini artırsın. İnşaat sektörü sürekli sübvanse edilsin. Finans sektörü gerekirse sıfır faizle inşaata destek olmalı.

ATADAN, BABADAN KALMA USULLE YAPILMAYACAK

Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı`nın hem genel hem cumhurbaşkanlığı seçiminden dolayı 2 yıldır beklediğini, yeni yasama döneminde<BR>kanunlanmasını beklediklerini ifade eden Ramazan Aslan, şunları anlattı:Yasa yok, perişan durumdayız. Emlak müşavirliği sanki her önüne gelenin yapabileceği bir meslek gibi gözüküyor, tasarının yasallaşmasıyla birlikte her önüne gelen bu işi yapamayacak.
Üniversite mezunu olanlar lisans sınavına girecek. Lise ve ortaokul mezunu olanlara da geçiş süreci tanınacak. Sadece lisans sınavını başarıyla bitirenler emlak müşaviri olacak. Emlak müşavirliği, atadan babadan kalma usulle yapılacak meslek olmaktan çıktı. Profesyonellik, uzmanlık gerektiriyor. Mesleğin bu noktaya taşınabilmesi için yasa önemli.

(emlak kulisi)

 

Hisse Başarıyla eklendi