Financial Times:THY`nin Altın Hissesi Ankara`nın Elinde

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Satış, hükümetin reform programına duyulan güveni tamir etmesi açısından kritik önem taşıyor. Program IMF`nin 10 milyar dolarlık yardım paketi sayesinde çökmekten kurtarılmıştı. THY`ye biçilen değer 1.5 milyar dolar.


Türk hükümeti Türk Havayolları`nın yüzde 51`ni satarken, önemli birkaç karara ilişkin son sözü söyleme hakkını elde tutmak üzere altın hisseyi devlete veriyor. Bugün (dün) ihale belgelerinin açıklanmasından önce bir demeç veren özelleştirmelerden sorumlu bakan Yüksel Yalova, konsorsiyumlarda yer alan yabancı yatırımcıların ulusal havayolunun yüzde 24`ünü satın alabileceğini söyledi.
Satış, hükümetin üç yıllık reform programına duyulan güveni tamir etmesi açısından kritik bir önem taşıyor. Bilindiği gibi bu program IMF`nin 10 milyar dolarlık yardım paketi sayesinde geçen hafta çökmekten kurtarılmıştı
Şirketin 3 milyar dolarlık değerlendirilmesini fazla bulan Türk analistleri THY`nin 1.5 milyar dolar civarında olduğunu söylüyor. Ancak aynı analistler, hisseleri satın almak isteyeceği sanılan en önde gelen Türk gruplarının bile altın hisseyi çok sınırlayıcı bulduğunu belirtiyor. Swissair`ın ortak girişim teklif ettiği Sabancı dün yaptığı bir açıklamada, kiminle birlikte ihaleye gireceğine ilişkin son saptamadan önce detayların incelemek istediğini belirtti.


Diğer büyük Türk grubu Koç, bir hafta süresince yorumda bulunmayacağını ilan etti. Alman Lufthansa`nın da ihaleye gireceği söyleniyor. Bu şirket geçen hafta ilgilenmediğini söylediyse de Air France detayları görmek istiyor. Ancak bazı çevreler THY`nin bir yabancı havayolunun varlığına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. THY bir başka havayolu tarafından kurtarılmak durumunda değil, şeklinde konuşan Cem Kozlu, THY`nin icra dışı başkanı. Kozlu bu tür yatırımcıların THY`yi global ittifaklara kitlemek suretiyle uzun dönemli çıkarlarını tehdit altında sokabileceğini söyledi. THY özellikle Swissair ile birlikte içinde olduğu Quali - flyer ittifakından memnun değil.


Analistler THY`nin genç filosunun ve onun İstanbul`un yeni hub havaalanının Avrupa`da çekici bir hale geldiğini ancak devlet müdahalesi nedeniyle bu havayolunun sancılı olduğunu belirtiyor. Bu yıl ulaştırma bakanlığı birkaç ay kadar bilet paralarını yükseltmeyi reddetti. Yükseltme talebi THY yönetimi tarafından gelmişti, zira havayolu yükselen petrol fiyatları ile başedemiyordu. Devletin bürokratlarına yaptırdığı ıskontonun miktarı 25 milyar dolara ulaştı. Şu noktada toplam borç miktarı 167 milyon dolar. (FİNANSAL FORUM-FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi