FED ince ayar peşinde

21.03.2002 - 17:24 | Son Güncelleme :

Geçen yıl faiz hadlerini art arda 11 kez düşüren FED, toparlanma işaretlerinin artması üzerine ters yönde harekete geçmeye hazırlanıyor


ABD ekonomisini 2000 yılı sonunda girdiği durgunluktan çıkarmak için geçen yıl faiz hadlerini art arda 11 kez düşüren ABD Merkez Bankası, toparlanma işaretlerinin artması üzerine ters yönde harekete geçmeye hazırlanıyor.

Faiz hadlerinin kısa bir süre içinde artırılacağı inancının güçlenmesi, mali piyasalarda tedirginlik yaratırken, gözlemciler kesingözüyle bakılan artışın boyutlarını tahmin etmeye çalışıyor.

ABD ekonomisinin giderek hız kazanan toparlanmasında, şu anda yüzde 1.75 olan temel faiz hadlerinin çok düşük kaldığı görüşünde birleşen uzmanlar, Merkez Bankası`nın hedeflediği artışın nereye kadarvaracağı konusunda farklı düşünüyor.

Merkez Bankası`nın, faiz hadlerini hem ekonominin aşırı ısınmasınıönleyecek hem de ekonomik canlanmaya zarar vermeyecek bir noktada artırması gerektiğini belirten uzmanlar, bunun çok hassas bir hesaplama gerektirdiğini bildiriyor.

Bazı uzmanlar, optimal faiz hadlerinin yüzde 2.75 ile yüzde 3 aralığında gerçekleşeceğini düşünürken, bazıları da Merkez Bankası`nınfaiz hadlerini tedrici olarak yüzde 4.5`a dek çıkarabileceğine inanıyor.

Gözlemciler, Merkez Bankası`nın faiz hadlerini değişmeden bıraktığı Salı günkü toplantısından sonra yapılan açıklamada kullanılan dilin, piyasaları faiz artırımına hazırlamayı hedeflediğiniifade ediyor.

Gözlemciler ve piyasa uzmanlarının çoğunluğu, Banka`nın 7 Mayıs`tayapılacak bir sonraki toplantısında faizleri değiştirmeyeceği, ancak Haziran ayından itibaren artırımların başlayacağını düşünüyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi