FED`den piyasalara hayat öpücüğü

15.07.2008 - 09:34 | Son Güncelleme :

ABD Hükümeti`nin zor durumda olan konut finansman şirketlerine destek oalcağını açıklaması piyasaları çoşturdu

https://i.bigpara.com/i/55big/349bernankeFED.jpg
ABD Hükümeti`nin zor durumda olan konut finansman şirketleri  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabancidowjones.jpg" align="right" vspace="5">Fannie Mae ve Freddie Mac`e destek oalcağını açıklaması piyasaları çoşturdu. Borsa yüzde 2,34 yükselirken, Hazine ihalesine de 7.6 milyar dolar talep geldi. 

Sefer YÜKSEL / REFERANS GAZETESİ
 
ABD Merkez Bankası (FED) ve ABD Hazinesi, mali olarak zor durumdaki ABD`nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac`e destek kararı alarak, piyasalara adeta hayat öpücüğü verdi. ABD`den gelen açıklamaların ardından Avrupa borsalarında yüzde 2`ye varan yükselişler yaşanırken, olumlu havadan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da payını aldı.

Yabancı girişinini hızlanmasıyla İMKB ikinci seansta uzun bir aranın ardından tekrar 36.000 puanın üzerine yükseldi. Ancak endeks bu seviyede uzun süre tutunamadı. Kapanış öncesi gelen satışlarla 36.000 puanın altına gerileyen İMKB dün yüzde 2,34 yükselerek 35.286 puandan kapandı.
 
Citi ve Merrill hızı kesti

ABD Hazinesi ve FED`in açıklamalarıyla adeta çoşan piyasaların hızını ise Citi Group ve Merrill Lynch`den gelen açıklamalar kesti. Her iki bankada Fannie ve Freddie`nin fiyat hedeflerini düşürdüğünü açıkladı.

FED, ek sermayeye ihtiyaçları olursa bu iki şirkete kredi desteğinde bulunabileceğini, bu desteğin iki şirketin mali piyasalardaki sıkıntılı dönemde konut kredisi sağlayabilmesine yardımcı olacağını açıklarken, Hazine Bakanı Henry Paulson da iki şirketin kredi imkanlarını genişletmek ve gerekli olması durumunda bu şirketlere öz sermaye yatırımı için Kongre`den hızlı yetki kararı beklediklerini söylemişti.

FED Başkanı Ben Bernanke yaptığı açıklamada yeni düzenlemelerin sadece FED gözetimindeki değil tüm mortgage kredi sağlayıcılar için geçerli olacağını söyledi. Öte yandan dün İtalyan Merkezli bankacılık grubu Unicredit`in Kredi krizi Ortadoğu ve Doğu Avrupa`da bankacılık büyümesini yavaşlatacak açıklaması da piyasada moralleri bozan bir başka gelişme oldu.
 
Olumlu hava ihaleye de yansıdı

Piyasalarda yaşanan olumlu hava dün Hazine ihalesine de yansıdı ve talep piyasa beklentilerinini üzerinde geldi. Valörü 16 Temmuz olan ihaleye 7 milyar 616 milyon YTL teklif gelirken, ihalede nominal 3 milyar 839 milyon YTL, net 3 milyar 519 milyon YTL satış yapıldı. Altı ay (182 gün) vadeli referans bono ihalesinde, bileşik faiz yüzde 19,07 oldu.

Geri ödemesi 14 Ocak 2009`da yapılacak bonoların basit faizi ise yüzde 18,24 düzeyinde gerçekleşti. Hazine ihalesine gelen talebin beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyen Finansbank Birim Yöneticisi Aktan Açıkgöz, Fonların ve bireysel müşterilerin dönüşü vardı. O yüzden ihaleye talebin olması zaten bekleniyordu. İhale 6 aylık kısa kağıtta olduğu için, çok uzuna kaymak istemeyen yatırımcılar da buraya akın etmiş olabilir diye konuştu.
 
Temmuz rahat gözler ağustosta

Hazine`nin temmuz ayında toplam 24.2 milyar YTL, ağustos ayında ise 18.2 milyar YTL itfası bulunuyor. Hazine`nin bu kadar yükselü itfasının üst üste 2 aya sıkışması, piyasada bu kadar olumsuzluk yaşanırken Hazine`nin çok sıkışacağı yorumlarını da beraberinde getirmişti. Dünkü ihalenin ardından ise uzmanlar, Hazine`nin artık temmuzda bir sıkıntı yaşamayacağı ve ilk raundun başarıyla atlatıldığı konusunda hemfikir.
 
Piyasada artık bütün gözler ağustos ayındaki itfalara çevrilmiş durumda. İhaleye beklentilerinin üzerinde talep geldiğini söyleyen Denizbank Pozisyon Masası Yetkilisi Okan Aksu, ABD hükümetinin konut finansman kuruluşları Freddie Mac ve Fannie Mae`yi kurtarma operasyonu piyasayı ve ihaleyi çok olumlu etkilediğini söyledi.
 
Piyasada kalan para bonoya

Hazine temmuz ayında piyasadan 12.2, ağustos ayında ise 10.6 milyar YTL borçlanmayı düşünüyor. Bu rakamlar Hazine`nin toplam piyasaya olan borcunun yüzde 62,6`sı demek. Yani hazine itfa edeceği miktardan epeyce az miktarda borçlanarak, piyasaya 2 ayda 13.6 milyar YTL likidite bırakmayı düşünüyor.

A Yatırım Hazine Müdürü Özcan Geçer, piyasada kalan 13,6 milyar YTL`nin bir kısmının bonoya, küçük bir kısmının ise doalra gitmesini beklediklerini söyledi. Geçer, 17 Temmuz`da yapılacak olan Merkez bankası para Politikası Kurulu toplantısından da 50 baz paun faiz artırımı beklediklerini ancak 25 baz puanlık artırımın da sürpriz olmayacağını söyledi.

Öte yandan Hazine, bugün 12 ay (364 gün) ve 21 ay (637 gün) vadeli YTL cinsinden iki iskontolu tahvil ihaleleri düzenleyecek. Söz konusu ihalelerde satılacak kağıtlar yine 16 Temmuz Çarşamba günü ihraç edilirken, geri ödeme tarihleri 12 ay için 15 Temmuz 2009, 21 ay için de 14 Nisan 2010 olarak belirlendi. Hazine`nin son 10 Haziran`da düzenlediği tahvil ihalisinde, bileşik faiz yüzde 21,54 olmuştu. Hazine, bu hafta, Temmuz ayının en büyük iç borç ödemesi olan 12 milyar 206 milyon YTL`si piyasaya olmak üzere toplam 13 milyar 623 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi