Faizlerde Hizli Indirim.

10.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Doviz kurlarindaki hizlidusus, onumuzdeki aylarda bono faizlerinde kismi, mevduat ve kredi faiz oranlarinda hizli dususe neden olacak. Merkez Bankasi Baskani Gazi Ercel`in acikladigi para programi, doviz ve faizin kaderini de ortaya koydu. Ercel, aciklamasinda bankalarin, tasarruf saplerini ve kredi kullananlarin kararlarini etkileyecek aciklamalarda bulundu. Programai para piyasalari acisindan baktigimizda karsimiza iki onemli gelisme cikiyor: Enflasyonla mucadelede silah olarak kullanilacak kurlarin artis hizi bir anda dusurulecek. Hem doviz artisindaki yavaslama, hem de Merkez Bankasi`nin piyasada para birakma kararina bagli olarak basta mevduatlar olmak uzere faiz oranlari hizla gerileyecek.
KURLAR INIYOR
Su anda aylik devaluasyon yuzde 5 seviyesinde. Ancak Ocak ayi ile birlikte bu hiz yuzde 2.1`e inecek. Ilk ceyrek boyunca da aylik artis orani bu seviyede kalacak. Daha sonra kademeli olarak artis hizi daha da yavaslayacak. Enflasyonun hemen bu duzeylere inmemesi halinde, dovize yatirim yapanlar fiyat artislarinin altina getiri saglayacak.
FAIZDE DURUM
Faiz oranlarina gelince...Bono faizleri dun aciklamadan once yuzde 52 seviyesindeydi. Gazi Ercel`in aciklamalari sirasinda piyasada en cok islem goren tahvillerin orani yuzde 47`ye kadar indi. Bono piyasasinda kisa vadede bundan sonra dusus icin fazla bir yer kalmiyor. Yuzde 45`lik bir faiz yuzde 20`lik yilsonu enflasyon hedefi goz onune alindiginda yuzde 20`lik reel getiri veriyor. Programin ilerleyen aylarinda, TL`ye olan guvenin artmasiyla faizlerde daha yavas dususun gundeme geldigini gorebiliriz. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi