Eylem planı 11 bankaya genişledi

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fondaki 8 bankanın satışıyla ilgili Eylem Planı genişletilerek, sonradan el konulan Etibank, Bank Kapital ve Demirbank`ı da pazarlıklara dahil etti.


BDDK, fondaki 8 bankanın satışıyla ilgili Eylem Planı`nı genişleterek, sonradan el konulan Etibank, Bank Kapital ve Demirbank`ı da pazarlıklara dahil etti.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), fondaki 8 bankanın satışıyla ilgili olarak ilan ettiği Eylem Planı`nın kapsamını genişleterek, daha sonradan el konulan Etibank, Bank Kapital ve Demirbank`ı da pazarlıklara dahil etti. BDDK`ya başvuran 4`ü yabancı 16 talipliden, yasalar ve diğer mevzuata uyan isimler ise bu Cuma günü belli olacak. BDDK, belirlediği isimleri kamuoyuna açıklayıp açıklamayacağına bu haftaki toplantısında karar verecek. BDDK`nın belirlediği talipliler, 8 banka değil 11 bankanın herhangi biri veya birkaçına talip olabilecekler. FF`nin edindiği bilgilere göre; potansiyel alıcılara çağrı yapılması ve başvuru formlarını BDDK`ya geçen Cuma akşamı teslim etmeleri ile Eylem Planı`nın üçüncü aşaması bitirildi. Planın dördüncü aşaması ise önümüzdeki Cuma günü yani 22 Aralık akşamı sonuçlandırılacak. Kurul, bu aşamada koşulları taşıyan alıcıları onaylayarak durumu ilgililere bildirecek. Yılbaşından sonra girilecek beşinci aşamada ise listeye girebilen taliplilerle gizlilik sözleşmesi imzalanarak ilgilendikleri bankalarda gereken incelemeleri yapmaları sağlanacak. Talipliler bu aşamada, Tevfik Altınok`un başkanlığını yürüttüğü Ortak Yönetim Kurulu ile muhatap olacaklar. Aynı ay içinde, interaktif bir süreç halinde gerekli incelemeleri yapan kuruluşlar, önerileri varsa bunları Ortak Yönetim Kurulu aracılığıyla BDDK`ya iletecekler.


İSİMLER BU HAFTA İLAN EDİLEBİLİR;

Yetkililer, BDDK`nın ilan ettiği Eylem Planı`nın aynen devam ettiğini, herhangi bir gecikmenin sözkonusu olmadığını ifade ettiler. Amaçlarının 2001 yılı Nisan ayındaki son aşamanın bitirilerek bankaların yeni sahiplerine teslim edilmesi olduğunu belirten yetkililer şunları kaydettiler: Şu anda bize başvuran kişiler veya şirketlerin incelemeleri devam ediyor. İsteyen istediği bankaya talip olabilir. Buna, bize geçen son 3 banka da dahildir. Ön inceleme bittikten sonra oluşan listenin açıklanıp açıklanmaması üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu konuya, bu hafta karar vereceğiz. BDDK`ya yapılan başvurularda Kurul`un karşısında 1 veya birkaç kişiden oluşan gerçek kişi ya da tüzel kişilik görmek istediğini kaydeden yetkililer, Bunun dışında, içerisinde kimlerin bulunup bulunmadığının belli olmadığı konsorsiyum veya ortak girişim grubu gibi tanımlara rağbet etmiyoruz. diye konuştular. BDDK`nın banka taliplilerinin mali gücünün yanı sıra, bankaya bakış açısı ve geleceğine ilişkin düşünceleri üzerinde de durduğunukaydeden yetkililer,Biz bankaları satıp kurtulmak değil, sektöre kazandırmak istiyoruz. Kurul, Türkiye`nin geleceğinde önemli bir kurum olarak yer almalı. Bu banka satışları da bu çerçevede değerlendirilmeli diye konuştular. Yetkililer, fondaki bankaların yıl sonu bilançolarını çıkarma hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, Bizim görüşmelerimiz en son, en yeni veriler üzerinden devam edecek diye konuştular.


BANKA OPERASYONLARI NEDEN DURDU?

BDDK`nın verdiği raporlar sonrasında başlatılan bankacılık operasyonlarının hızının kesilip kesilmediği yönündeki sorulara ise BDDK yetkilileri şu cevabı verdiler: Biz tamamen kanun ve kurallar çerçevesinde görev yapıyoruz. Kanun, bize neyi emrediyorsa herhangi bir zamanı kollamadan veya beklemeden gerekli girişimlerde bulunuyoruz. BDDK, idari yetki ve görevleri olan bir kurum; polis değil. Bu akşam birşey olmaması, yarın sabah olmayacağı anlamına da gelmez. Kriminal vakalar savcılar veya polisin işi. Eğer onların görev alanına giren bir konu varsa, görevin gereğini yerine getirmek onlara düşer. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi