Eximbank`a soruşturma

31.07.2003 - 08:53 | Son Güncelleme :


Eximbank`ta, bazı alacakların silindiği, ihracatçıların Irak`tan alacakları nedeniyle açılan 400 milyon dolarlık kredinin de aradan 12 yıllık süre geçmesine karşın hala `canlı` gösterildiği saptandı. Bankanın bugüne kadar denetlenmediğini de belirleyen TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, kredi silme olayı nedeniyle soruşturma açılmasını istedi.

Komisyonun raporunda yer alan bilgilere göre, Türk Eximbank`ın pek çok firmaya teminatsız kredi kullandırdığı, bu kredilerden geri dönmeyenlere karşılık ayrılarak silindiği, canlı kredi imiş gibi gösterilen Irak alacaklarına yürütülen faizlerle bankanın karlı gösterildiği iddiaları üzerine inceleme başlatıldı. Komisyon, Eximbank`ın yüzde 100 hissesine sahip olan Hazine Müsteşarlığı ile BDDK`dan gelen bilgilere göre Eximbank`ın şimdiye kadar hiç denetlenmediğini saptadı.

Komisyon Eximbank`a da yazı yazarak, tasfiye edilecek alacaklarla ilgili bilgi istedi. Bankadan gelen bilgi notlarına göre, 31.12.2002 tarihi itibariyle bankanın tasfiye edilecek alacak rakamı 32.3 trilyon lirayı buluyor. 1991 Körfez Savaşı sırasında, Irak`tan alacakları nedeniyle ihracatçılara açılan 400 milyon dolarlık kredinin hala 466 trilyon liralık bölümü tahsil edilemedi. Toprak Mahsülleri Ofisi`nin 1991 - 92 yıllarında Rusya`ya sattığı buğday için Merkez Bankası ve Sovyetler Birliği Eximbank kanalıyla kullandırılan 500 milyon dolarlık kredinin 143 milyon dolarlık bölümü de henüz tahsil edilemedi.

Raporda, Eximbank`ın bazı firmalardan teminat mektubu almadan kredi kullandırdığının anlaşıldığına dikkat çekilerek, `Ayrıca 1991 yılından beri tahsil edilemeyen ve halen canlı kredi olarak aktiflerinde gösterilen Irak alacakları için de yasal girişimlerin yapılmadığı ortaya çıkmaktadır` denildi. Raporda, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen`in başta Irak alacakları olmak üzere yasal takibe intikal eden kredileri mutlaka soruşturması, bu konuda kastı bulunan yöneticiler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması istendi.


 

Hisse Başarıyla eklendi