Euro`da Düşüş Durmuyor

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hatırlanacağı gibi ekim ayının 3. haftası dünya piyasaları için tarihi bir hafta olmuştu. Yaşanan o kadar çalkantınınardından geride bıraktığımız hafta için sakin geçtiğini ve yaraların sarılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz.


Analistler, Dow Jones endeksinin 9.000`li rakamları gördükten sonra yaşanan yükseliş trendinin onaylanması için 10.320 puanın üzerine çıkması gerektiğini söylüyorlardı. Bu hafta zor da olsa bu seviyelerin üzerinde kalmayı başaran Dow Jones`da 4. çeyrek bilançolarının da yüksek petrol fiyatları yüzünden olumsuz beklenmesi nedeniylehızlı bir çıkış yaşanması zor görünüyor.Teknoloji hisselerinin oluşturduğu Nasdaq endeksinde ise daha sert ve dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Özellikle çarşamba günü fiberoptik ve telekom hisselerinde gelen yoğun satışlar sebebiyle keskin bir düşüş yaşandı. Perşembe günü az da olsa toparlanma sürecine giren Nasdaq endeksi için analistler; 3.000 psikolojik desteğini kısa süre içersinde tekrar test edilebileceğini söylüyorlar.


Montreal`de yapılan G 20 toplantısında, Euro`yu destekleyecek bir sonuç beklenmemesi ile tek para birimi dolara karşı rekor seviyelere geriledi.G 20 grubundan Euro`yadestek verecek anlamlı bir sinyalingelmemesi ve bunutakibenmüdahaleihtimalleriningitgidezayıflaması, Euro`yu $ 0.8320 seviyelerine itti. Analistler, kısa vadede Euro`nun toparlanmasının sadece ECB müdahalesi ile olabileceğini düşünüyorlar. Her an gelebilecek bir müdahale beklentisinin kaybedileceği anda Euro`nun 0.8000 seviyelerine kadar gerileyeceği beklentiler arasında konuşuluyor. Kısacası; Euro çıkmaz bir sokak içersinde. Destek bulabileceği hiçbir unsur görünmüyor. Bu arada güçlü Amerikan ekonomisi de Euro`yu olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Amerikan yönetiminin güçlü dolar politikasını devam ettireceği yönünde gelen açıklamalar, Euro`ya uzun vadede de bakışın bulutlandığını göstermektedir.


Amerika Birleşik Devletleri`nin bu yılın 3. çeyreğine ait GSYIH verileri 27 Ekim Cuma günüaçıklanacak. ABD 3. çeyrek büyüme oranının, ikinci çeyreğe göre düşük çıkacağı beklentisinin gerçekleşmesi halinde Euro`daki düşüşün durabileceği belirtiliyor.Geride bıraktığımız haftada petrol fiyatları da fazla hareketlilik göstermedi. Irak Hükümeti`nden gelen olumsuz açıklamalara rağmen fazla tepki vermedi. OPEC petrol sepetinin fiyatı $ 30,84`dan $ 31,14`a yükseldi. (TREND)
 

Hisse Başarıyla eklendi