EUMEDIS Türkiye`den Proje Bekliyor

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Avrupa Birliği Komisyonu`nun Avrupa ile Akdeniz ülkeleri arasındaki teknoloji farkını gidermek üzere yaklaşık 20 trilyon lira bütçe ayırarak başlattığı Avrupa-Akdeniz Enformasyon Toplumu (EUMEDİS) Projesi`ne, Türkiye`den ciddi bir öneri yapılmadı.

Avrupa Birliği (AB) ve 12 Akdeniz ülkesinin dışişleri bakanlarının aldığı karar doğrultusunda Avrupa Akdeniz Ortaklığı`nın kurulmasının ardından, AB Komisyonu, geçen yıl Avrupa-Akdeniz Bilgi Toplumu (EUMEDİS) Projesi`ni başlatma kararı aldı.
Avrupa-Akdeniz enformasyon toplumunun gelişimi ve bu alanda ülkeler arasındaki farkları kapatmak amacıyla başlatılan EUMEDİS, Avrupa Topluluğu`nun bugüne kadarki en kapsamlı teknoloji projesi olarak nitelendiriliyor.


42 MİLYON EURO;

İki bölüme ayrılan projenin ilk aşaması, 7 milyon EURO bütçe tahsis edilerek, Avrupa ile Akdeniz ülkeleri arasında bir teknolojik araştırma ağı kurulmasını içeriyor. İkinci aşamada ise 35 milyon EURO bütçeyle eğitim sistemine uygulanacak bilgi ve iletişim teknolojileri`, `elektronik ticaret ve ekonomik işbirliği`, `sağlık-bakım ağları`, `kültürel miras ve turizme multimedya erişimi` ve `sanayide ve modernizasyonda kullanılacak bilgi ve iletişim teknolojileri` alanlarında pilot projeler geliştirilmesi ve hayata geçirilmesini öngörüyor.

Geliştirilecek pilot projelerin maliyetinin yüzde 80`ini karşılamayı taahhüt eden AB Komisyonu, iki ayrı bölümden gelecek projeler için toplam 42 milyon EURO (yaklaşık 20 trilyon lira) bütçe ayırdı. AB Komisyonu, EUMEDİS kapsamında proje sunabilmek için konsorsiyumlar oluşturulmasını, projelere AB üyesi en az iki ülkeden özel ve kamu kurumu, Akdeniz ülkelerinden de maksimum sayıdaki ortaktan oluşan konsorsiyumların katılmasını şarta bağladı. Komisyon, bu şart ile Akdeniz ülkelerinin tamamının projelere katılmasının da önünü açmış oldu.


HERKES PROJE SUNABİLİYOR;

EUMEDİS kapsamında, hastaneler, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, kamu ve özel araştırma merkezleri, müzeler ve Avrupa-Akdeniz bölgesinde turizmin gelişmesine katkıda bulunan sivil toplum kuruluşları proje sunabiliyorlar. Projelerin sunumunda teknik yardım amacıyla ülkelerde irtibat noktaları oluşturuldu. Türkiye`de ise Ulaştırma Bakanlığı irtibat noktası olarak belirlendi, TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Araştırma Enstitüsü de (BİLTEN) Bakanlık adına koordinasyon görevi üstlendi.

AB Komisyonu, bu dönem proje teklifi vermek için 22 Ocak 2001`i son gün olarak belirledi. EUMEDİS`te Akdeniz ülkeleri grubunda Türkiye, Cezayir, Fas, Filistin Özerk Bölgesi, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan, Malta, Mısır, Tunus, Suriye, Ürdün yer aldı. Türkiye dışındaki ülkeler EUMEDİS`te ayrılan bütçeden daha fazla pay alabilmekiçin AB Komisyonu`na proje üstüne proje gönderirken, Türkiye`de EUMEDİS programı henüz ilgili kesimler tarafından duyulmadı. TÜBİTAK ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, EUMEDİS`e Türkiye adına henüz ciddi bir proje önerisinin de yapılmadığını belirttiler. Türkiye`den ciddi önerilerin yapılmaması ve programın yeterli düzeyde duyulmaması nedeniyle EUMEDİS Türkiye koordinatörleri, konuyu internette açtıkları bir siteye taşıdılar. Yetkililer, önümüzdeki günlerde düzenlenecek toplantılarla programın geniş bir şekilde tanıtılmasını da kararlaştırdılar. (HÜRRİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi