Etibank`ın 500 Bin Müşterisi Var

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


KURULUŞ kararnamesinde Atatürk`ün imzasını taşıyan Etibank, 1998 yılında Medya-Sabah Holding ortak girişimi tarafından alındı. İhalenin ilk aşamasında Cavit Çağlar da bankaya ortak oldu. Ancak, daha sonra hisselerini Dinç Bilgin`e devretti..


Atatürk`ün talimatıyla 14 Haziran 1935`te kurulan Etibank, maden kömürü ve linyit üretimi ve pazarlaması da dahil olmak üzere madenlerin üretimi ve pazarlaması, termik ve hidrolik santrallerin inşa ve çalıştırılması, Türkiye çapında elektrik enerjisi dağıtımı ve pazarlaması çalışmalarını yürüttü. Etibank madencilik kredilerinin dışında, çimento, iplik, seramik, káğıt ve otomobil fabrikalarının kurulmasına, kara ve deniz taşımacılık filolarının oluşmasına da öncülük etti ve ticari bankacılık yanında yatırım bankacılığına da katkıda bulundu.1955 yılında bankacılık sektöründe faaliyete başlayan Etibank`ın bankacılık çalışmaları, 1958 yılında açılan İskenderun ve Pangaltı şubeleriyle daha aktif hale geldi. 1957 yılı sonunda şube sayısı 5 iken 1995 yılı sonu itibariyle toplam şube sayısı 130`a ulaştı. Devlet tarafından 1989 tarihinde Etibank`ın bankacılık bölümünün işletmeler bölümünden ayrılarak anonim şirket haline dönüştürülmesi kararının 1993 yılında işlerlik kazanması sonrasında, Etibank Bankacılık A.O. ünvanı ile Etibank Genel Müdürlüğü`ne bağlı 1 trilyon TL nominal sermayeli bir ortaklık kuruldu.


1990`lı yıllarda başlayan özelliştirme rüzgarı da Etibank için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Etibank, 2 Mart 1998 tarihinde Medya-Sabah Holding ortak girişimi tarafından devir alındı. Geçen yıl sonu itibariyle 171 şubesi ve 1998 personeli bulunan banka, 1999 yılını 2 trilyon 664 milyar lira ile kapamıştı. 30 trilyonlira ödenmiş sermayeli bankanın toplam aktifleri ise, 289 trilyon 22 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı Dinç Bilgin yapıyordu. Yönetim kurulunda Önay Bilgin ile Sabah Gazetesi Murahhas Azası Zafer Mutlu da bulunuyordu. Bankanın iştirakleri arasında Eti Menkul ve Eti Leasing yer alıyor. Bankanın genel müdürlüğü görevini yürüten Zeki Ünal ise bir ay önce ani kararla alınıp, yerine İsmail Karakaya atandı.



BİLGİN GRUBU; ETİBANK`a BORÇLARIMIZI ÖDEYECEĞİZ;

BİLGİN Grubu, BBDK ile yaptığı temaslarda, Etibank`a olan grup borçları için bir ödeme planı sunmayı da teklif ettiğini açıklayarak, sözü edilen plan uyarınca, grubun Etibank`a olan borçlarının tamamının ödeneceğini kaydetti.


Bilgin Grubu`ndan yapılan yazılı açıklamada, Fon`a devredilen Etibank`ın, ‘‘2 yıldır uygulanan istikrar programının mali sektör üzerindeki etkileri sonucu, faaliyetlerini sağlıklı biçimde yürütemez hale geldiğini’’ ifade edildi. Bu gelişme üzerine bankanın yerli veya yabancı bir başka gruba devredilmesi için çalışmalar yürütüldüğü, ancak Türk mali sektöründe yaşanan gelişmeler ve değişim sürecinin, bu çabaları olanaksız kıldığı vurgulandı. Bilgin Grubu`nun, Başbakan, Başbakan Yardımcıları ve BBDK ile temaslarda bulunup, Etibank`ın faaliyetlerine sağlıklı şekilde devamı için çözüm aradığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:


‘‘Sonuçta, Türk mali sistemine yönelik güvenin devamı için, Etibank`ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devri kararlaştırılmıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`ndan yapılan açıklamada, Etibank`ın gelir-gider dengesinin bozulduğu, mali bünyesinin taahhütlerini karşılayamayacak kadar zaafa uğradığı belirtilmiştir. Açıklamada, daha önce Fon`a devredilen bazı bankalarda olduğu gibi yolsuzluk, suiistimal gibi suç unsuru olabilecek gerekçelere yer verilmemiştir.’’ (HÜRRİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi