"Etibank`a Kredi Talimatım Yok"

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yüksel Yalova, Bakanlığı süresince Başbakan Yardımcısı Mesut



Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Bakanlığı süresince Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`dan Vakıfbank`tan Etibank ya da Dinç Bilgin Grubu`na kredi verilmesi şeklinde talimat almadığını bildirdi. Yalova, Bugüne kadar ne adı geçen yayın grubuna, ne de herhangi bir kuruluşa (Kredi veriniz) diye Vakıfbank`tan en küçük bir talebim de olmadı dedi.


KİME KREDİ VERDİYSEK AÇIKLAYACAĞIZ;

Yalova, DB Türkiye Direktörü Ajay Chhibber`ı dün Başbakanlık`taki makamında kabul ederek, bir süre görüştü. Yalova, bazı gazetelerde yer alan Vakıfbank`tan Etibank ve Bilgin Grubu`na 100 milyon dolar kredi kullandırıldığı yolundaki iddiaların hatırlatılması üzerine, konuyu gazetelerde okuduğunu belirterek,
Vakıfbank Genel Müdürü`nü aradım, bugün (Salı) öğleden sonra Ankara`ya gelecek. Kendisine, (Bizim dönemimizde verilen kredilerle ilgili değerlendirme yapıp bana getirmesini) söyledim dedi. Gelişmelerin bir gerçeği yansıttığını ifade eden Yalova, Vakıfbank`ta özelleştirme çalışmalarını başlattığımda, bu banka kamu bankaları arasında ilk akla gelen banka değildi. Ben ısrarla KHK`yı hazırlarken, bir an önce Banka`nın özelleştirilmesini talep etmekle ne kadar haklı olduğumu anlıyorum. Banka`nın gerçek değerini alabilmek için de önce yüzde 20`sinin, sonra da yüzde 25`inin matematik değeri piyasada belli olduktan sonra geri kalan yüzde 55`inin değeri netleşeceği için, Bakanlar Kurulu`na yetki tanıyarak bu özelleştirmeyi yapmak istedim.


Eğer tek yetki bende olsa, hiç endişeniz olmasın ki bu toplantı bitmeden Vakıfbank`ın özelleştirilmesini gerçekleştirirdim diye konuştu. Yalova daha sonra yaptığı basın toplantısında `Etibank için Vakıfbank`tan 100 milyon dolarlık teminat mektubu alındığına`` ilişkin iddiaya karşılık, ``Banka genel müdürü ve başhukuk müşaviri ile görüştüm. Bana `verilmedi` yanıtı geldi`` dedi. Yalova, bazı kurumlar dışında bankayla müşteri ilişkilerine ait bilgi vermenin, Bankalar Kanunu`na göre sakıncalı olduğunun, ancak isterse, krediyi kullananın açıklama yapabileceğinin kendisine iletildiğini kaydetti.


VAKIFBANKKHK`SINA İPTAL YÜRÜRLÜKTE;

Anayasa Mahkemesi`nin Vakıfbank`ın özelleştirilmesine olanak sağlayan 606 Sayılı KHK ile ilgili olarak verdiği iptal kararı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gerekçeli kararda, Anayasa`da Bakanlar Kurulu`na ancak yetki yasasında belirtilen sınırlar içinde KHK çıkarma yetkisi verildiği belirtilerek, 606 sayılı KHK`nın dayanağı 4588 sayılı Yetki Yasası`nın Anayasa Mahkemesi`nce iptal edildiği hatırlatıldı. Anayasa`nın 91. maddesine göre KHK`ların Anayasa`ya uygun sayılabilmesinin önkoşulunun geçerli bir yetki yasasına dayandırılması olduğu, Yetki Yasası`nın iptaliyle bu Yasa`ya göre çıkarılan KHK`ların da Anayasa`ya aykırı duruma gelecekleri vurgulandı. Anayasa Mahkemesi, söz konusu KHK`nın yürürlüğünün durdurulması istemini ise koşulları oluşmadığından reddetti.
(FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi