Eti Holding`e Ihracat Koruması

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`Nin Girişimi Üzerine AB, Borik Asiti, İthalatında Gümrük Vergisi Askıya Alınan Ürünler Listesine Almadı -Böylece, Borik Asit İhraç Eden Eti Holding, Üçüncü Ülkelere Karşı Korunmuş Oldu.


ANKARA (A.A) - 20.12.2000 - Özelleştirme kapsamına alınması konusunda tartışmalar yaşanan Eti Holding`e, borik asit ihracatı konusunda koruma getirildi. Türkiye, AB ile gümrük tarifeleri konusunda yaptığı görüşmeler sonucunda, Türkiye`nin tek borik asit ihracatçısı olan Eti Holding`in Avrupa pazarında rekabet imkanını korudu. A.A muhabirinin Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, AB, 2001 yılı ithalat rejimi hazırlanırken, Türkiye`nin talebi üzerine, borik asiti, ithalatında gümrük vergisi askıya alınan ürünler listesine almadı. Böylece, borik asit ihrac eden tek kuruluş olan Eti Holding, Avrupa pazarında üçüncü ülkelere karşı korunmuş oldu. AB, yerli sanayicisine ucuz girdi sağlamak amacıyla, sanayicinin kullandığı, ithalatla sağlanan bazı girdilerin vergisini askıya alıyor. Süspansiyon listesi adı altındaki bu ürünler ve vergileri, ortak gümrük tarifesi (OGT) kapsamında ayrı bir liste halinde yayımlanırken, sanayicilerden ve ülkelerden gelen talebe bağlı olarak 6 ayda bir yenileniyor, değiştiriliyor.


Aynı liste, Türkiye`nin ithalat rejimlerinde ek olarak yayımlanıyor. DTM, yerli sanayiciye ucuz girdi sağlamak amacıyla, bu yıl içinde bir tebliğ yayımlayarak, süspansiyon listesine alınmasını istediği ürünlerin bildirilmesini istedi. Ancak sanayicilerden bu konuda hemen hemen hiç talep gelmediği belirtiliyor. Bunun, sanayicinin süspansiyon listesinin yeterli olduğunu düşündüğü anlamına geldiği gibi, sanayicilerin bu sistemi iyi bilmemesi nedeniyle de başvuru yapmamış olabileceği kaydediliyor. Öte yandan AB, kendi sanayicilerinden gelen talep üzerine, 1999`ran itibaren borik asiti süspansiyon listesine almak istedi. Bu ürünün süspansiyon listesine alınması halinde, en büyük ve tek ihracatçı konumunda bulunan Eti Holding, düşük vergiler nedeniyle AB pazarında diğer üçüncü ülkeler ile rekabet etmek durumunda kalacaktı. bu durumda ihracatını olumsuz etkileyecekti.


Türkiye`nin girişimi üzerine, AB`nin borik asiti süspansiyon listesine alması, 2001`in ilk yarısı için önlendi. Türkiye, diğer taraftan, Eti Holding`in ürettiği borik asitin özellikleri de AB`ye ileterek, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren bu özelliklerin dışındaki borik asitin süspansiyon listesine alınmasını istedi. Böylece, AB sınırları içine, Eti Holding`in üretmediği borik asit türlerinde gümrüksüz ithalat yapılabilecek. Verilen bilgiye göre, dünya bilinen bor rezervlerinin yüzde 60`ı Türkiye`de bulunuyor. Bor madeninde tekel konumunda olan Eti Holding, yılda ortalama 70 bin ton dolayında borik asit ihrac ederek, 30-35 milyon dolar döviz geliri elde ediyor. Avrupa`nın bor ihtiyacının da yüzde 38-40`ının Türkiye`den sağlandığı belirtildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi