Et-Balık Kurumu`nun Et Satışlarında %100 Artış

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Konya Et ve Balık Kurumu (EBK) Müdürü Emin Karabulut, son haftalarda kurumlarının et satışında yüzde 100 artış olduğunu belirtti. Karabulut, yaptığı açıklamada, daha önceleri merkezdeki 3 mağazanın günlük et satışı 750 kiloda kalırken, son günlerde bunun 1.5 tona ulaştığını söyledi. Satışlardan memnun olduklarını anlatan Karabulut, halkın talebini olanakları ölçüsünde karşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Daha önce stok mal bulundururken, şimdi günübirlik çalıştıklarını kaydeden Karabulut, şöyle devam etti: ``Günlük kesimlerimiz 100-110 büyükbaş hayvan arasında değişiyor ve tamamı kısa sürede tükeniyor. Ürünlerimizin rağbet görmesi, güvenilir ve ucuz olmasından kaynaklanıyor. Çünkü parça et ve kıymanın kilo fiyatı piyasaya göre 100-150 bin lira ucuzdur. Bu da tüketici açısından önemli bir rakamdır.`` Daha önceleri Ramazan aylarında memurlara yönelik taksitle et satışı yaptıklarını, ancak bu yıl böyle bir karar alınmadığını anımsatan Karabulut, bunun, stok mal bulunmamasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.


GÜNDAY`IN AÇIKLAMASI;

Öte yandan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, kesilen ve tüketilen etlerin sadece yüzde 15`inin denetlendiğini kaydetti. Günday, yaptığı yazılı açıklamada, kaçak et kullanımının her yıl biraz daha arttığını ve halkın kaçak etlerle zehirlendiğini ileri sürdü. Yalnız fiziki değil, psişik rahatsızlıklarda görülen patlamanın da önemli bir nedeninin bu etler olduğunu belirten Günday, kaçak ve denetimsiz etlerin daha çok hiper ve grosmarketlerde satıldığını ifade ederken, ``Halkın tek güvencesi mahallenin kasabıdır`` dedi. Kaçak eti önlemek için yapılacak ilk işin, iller arasında hayvan transferleri yapılırken belediyelerin denetim yapması olduğunu belirten Günday, sözlerine şöyle devam etti: ``İçişleri Bakanlığı bu kaçakçıları yakalamalı. Çünkü kaçak et işi mafyanın elindedir ve büyük kuruluşlara ait tır ve gemilerle getirilmektedir. Kaçak, denetimsiz ve sağlıksız etler daha çok hiper ve grosmarketlere satıldı. Bu etlerin önemli bölümü sucuk, salam, sosis yapımında ve hazır kıyma ya da donmuş gıdada kullanılıyor ve neredeyse her türlü denetimden uzak hiper ve grosmarketler bunlar tüketiciye ulaştırıyor. Halk için tek güvence, denetimli ve sağlıklı et satan mahallenin kasabı, küçük esnafıdır. Ancak bu denetimsizlik ve vurdumduymazlık sürerse, korkarım küçük esnaf da satacak sağlıklı et bulamayacak.`` (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi