Eski dünyayı şimşekten koruyor

27.01.2014 - 11:45 | Son Güncelleme :

Paratoner ve topraklama sistemleri üreten Liva Grup, yeni ürünlere odaklandı.

https://i.bigpara.com/i/55big/simsek_1.jpg

Paratoner ve topraklama sistemleri üreten Liva Grup, eski dünya olarak bilinen Avrupa, Asya ve Afrika’da 21 ülkeye ihracat yapıyor. Bu rakamı 30’a çıkarmayı hedefleyen şirket, yeni ürünlere odaklandı.

Avrupa, Asya ve Afrika’nın binalarını yıldırımdan Liva Grup’un ürettiği sistemler koruyor. İzmir’de 60 metrekarelik bir atölyede, 10 yıl önce paratoner üretmeye başlayan Liva Grup, bugün alanında Türkiye’nin en bilinen üreticilerinden biri olması yanında, ihracat oranlarıyla da dikkat çekiyor. kobiden.com muhabiri Ahmet Usman haberine göre; geçen yıl üretiminin yüzde 65’ini yurtdışına gönderen Liva Grup, bu yıl pazar yelpazesini genişleterek 30 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor.

Faaliyetlerine 2004 yılında başladıklarını anlatan Liva Grup Elektrik Elektronik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Faruk Uğurlu, “Ana faaliyetlerimizi paratoner ve topraklama sistemleri imalat ve montajı oluşturuyor. Aynı zamanda alçak ve yüksek gerilim enerji sistemleri montaj bakım ve onarımı, yine bu tür sistemlerin işletme sorumluluğu ve müşavirlik hizmetleri, kompanzasyon ve harmonik sistemler, güvenlik, otomasyon sistemleri, kesintisiz güç kaynakları, proje ve danışmanlık hizmetleri konularında da çalışıyoruz. İşe dört ortaklı olarak Gaziemir’de 60 metrekarelik bir atölyede başladık. Daha sonra Karabağlar’da 750 metrekarelik bir yere taşındık. 2006 yılında bir ortağımız ayrıldı. Şimdi yola ortaklarım Sedat Çetinkaya ve Orhan Kovank ile devam ediyoruz” dedi.
İTOP Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerini geçen yıl kurduklarını ve burada üretime başladıklarını dile getiren Faruk Uğurlu, “Burası 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. Geçen yıl 10 bin adet üretim gerçekleştirdik.

İmalatın yüzde 65’ini ihraç ediyoruz. Geçen yılki ihracatımız 1 milyon doları buldu. Avrupa, Afrika ve Asya olmak üzere 3 kıtada 21 ülkede bayilerimiz var. Bu ülkelerdeki pek çok binayı yıldırımdan bizim ürettiğimiz sistemler koruyor.
Türkiye’deki en büyük paratoner üreticilerinden biriyiz. Bu yıl ihracat yaptığımız ülke sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Rusya ve Ukrayna pazarlarına yoğunlaşacağız. Rusya’da bayilik görüşmelerimizde son aşamaya geldik” diye konuştu.

Her yıl sektörün belli başlı ulusal ve uluslararası fuarına katıldıklarını dile getiren Uğurlu, “Geçen ay Tayland’da bir fuara katıldık. Öncesinde İran ve Irak’taki fuarlarda da ürünlerimizi sergiledik. Bundaki amacımız da oraya gelen müşterilere ulaşmak, pazar yelpazemizi geliştirmek. İhraç pazarlarımız arasında Çin de var. Çin her şeyi üretiyor, istediğiniz hemen her şeyi alabilirsiniz ama bu ülkeye ihracat yapmak zordur, sizden mal almaz. Biz, kalitemiz sayesinde bu ülkeye ihracat yapabiliyoruz. Ürünlerimize 30 yıl garanti veriyoruz. Sektörde garanti süresini 3 yılla sınırlı tutanlar olmakla birlikte ortalama 10-15 yıldır” açıklamasını yaptı.

2 bine yakın farklı imalatımız var

Geçen yıl 2012’ye oranla yüzde 50 büyüdüklerini belirten Uğurlu, “Daha önceki yıllardaki büyüme ortalamamız yüzde 100’ler civarındaydı. Geçen yıl daha çok yurtdışına satış yaptık. Hedef pazarlarımızdaki ekonomik çalkantıları göz önüne alırsak ciddi bir başarı yakaladığımızı söyleyebilirim. Bu yıl 10. kuruluş yıldönümümüz. 60 metrekareden 3 bin 500 metrekarelik tesise geldik. Bu yıl hem iç, hem de dış pazarda büyümeyi hedefliyoruz. 2014’ü kalite yılı ilan ettik. 2 bine yakın farklı imalatımız var. Çok sayıda ara ürünümüz bulunuyor. Bu yıl yeni ürünümüz devreye girecek. 2014’te de yüzde 50’nin üzerinde büyüme öngörüyoruz” bilgisini verdi.

Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini vurgulayan Uğurlu, “Dünyada piezo kristalli paratoneri üretmeye 6-7 yıl önce bir Fransız firması başladı. Bunu dünyada ikinci olarak 3 yıl kadar önce biz ürettik. Bu ürün, hem normal paratoner işlevi görüyor hem de enerjisini havada oluşan elektrostatik ve elektromanyetik alan yoğunluğu değişimlerinden ve rüzgarın etkisinden alıyor. Elektrik alanı oraj bulutları sebebiyle yıldırım düşebilecek değerlere ulaştığında, paratoner başlığı elektro atmosferik enerji bloğu sayesinde bu enerjiyi depoluyor ve kısa aralıklarla yüksek gerilim darbeleri oluşturmaya başlıyor.

Bu darbeler üç adet iyon elektrotu vasıtası ile iyon tüneline boşalarak iyonlar ortaya çıkartıyor. İyon elektrotlarından oraj yüklü bulutlara doğru yayılan iyonlar, başlık ile bulut arasında öncü boşalma yolu oluşturuyorlar. Elektrik alan dağılımı değiştiğinde veya elektrik alan şiddeti arttığında başlıktan yükselen ve buluttan inen öncü boşalma darbeleri gelişerek artıyor. Yıldırımın yakalanmasını sağlayan bu öncü boşalma darbeleri yıldırım gerçekleşene kadar devam ediyor” dedi.
Diğer inovativ ürünleri hakkında da bilgi veren Uğurlu, “Yıldırım düştüğünde, bunu haber veren bir ürünümüz var. Bunu SMS yoluyla belli telefonlara ya da internet hattı varsa LAN sistemi ile sayısız adrese mail atarak yapabiliyor. Ar-Ge’si devam eden bir ürünümüz de işletmelerin topraklama dirençlerini izleyecek cihaz. Topraklama direnci 10 ohm’un üstünde olursa paratonerin deşarj akım süresi uzar. Bu durumda yıldırımın etkisi uzun süreli devam edecektir. Çok yüksek bir topraklama direncinde ise paratoner görev yapamaz hale gelir. Bu yüzden topraklama direncinin senede bir kez yapılması gerekir. Sene içinde bu direnç kuraklığa bağlı olarak değişir. Prototipini geliştirdiğimiz yeni ürün topraklama direncinin anlık olarak takip edilmesini sağlıyor, direncin tehlikeli boyutlara çıkması halinde uyarı yapıyor. Ev tipi kullanım için, sistemde nötr ya da topraklamanın işlev görmediğini haber veren bir başka cihaz için de çalışmalarımız sürüyor. Bu da evdeki elektrikli cihazların daha sağlıklı çalışması ve elektrik çarpmalarını önlemekte fayda sağlayacak” diye konuştu.

 

Hisse Başarıyla eklendi