Ersu Türkiye`den çekiliyor

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ersu, bürokratik engellerden dolayı Türkiye`deki faaliyetlerine son veriyor.


Bürokratik engellerden dolayı önümüzdeki altı ay içinde ortak pazar ülkelerinden birinde tesis alarak Türkiye`deki faaliyetlerini azaltmayı planlayan Ersu, Çin`de meyve suyu üretmek üzere çalışmalara başlayacak.

Ersu`nun Türkiye`de bütün meyve suyu ve konsantre çeşitlerini üretebilen tek tesis olduğunu belirten Projeler Müdürü Bülent Özkan, yılda 200 bin ton meyve işlenip yüzde 80`inin ihraç edildiğini kaydetti. Tarıma yeterince önem verilmemesi nedeniyle Türkiye`nin meyve suyu üretiminde dünya sıralamasında 4 - 5`inci sıralara gerilediğini ifade eden Özkan, Ersu`nun SDIC ile işbirliğinden sonra Türkiye`nin meyvesuyu konsantresi ticaretinde birinci sıraya yükseleceğinin altını çizdi.

ÇİN`DE BÜYÜK ADIM;

İran`da 3 adet tesis kurduklarını belirten Özkan, Hindistan`da bir tesisi modernize ettik. Çin`de 6 adet tesisin modernizasyon projesini aldık, çok yakında Kazakistan`da anahtar teslimi bir fabrika kurma anlaşması yapacağız dedi. Ersu`nun Çin Devlet Kalkınma ve Yatırım Kurumu Tarım Şirketi olan SDIC ile 26 Haziran 2000 tarihinde imzaladığı işbirliği anlaşması ile dünya devlerinden biri olma yolunda önemli adımlardan birini daha attığını ifade eden Özkan, 2000 yılında faaliyete geçmek üzere Zhonglu Grubu`nun iştiraki olan Hancheng firmasına 1 milyon 400 bin dolarlık sermaye yatırımı ile yüzde 40 ortak olacak olan Ersu, bu tesis ile ilk yıl 10 bin ton elma suyu konsantresi (tahmini 10 milyon dolar), ikinci yıl 30 bin ton elma suyu konsantresi (tahmini 30 milyon dolar) üretim yapmayı hedefliyor. Üretim satış hakları önceliğini de alan Ersu, 2001 yılından itibaren Ersu adı altında Çin`de meyve suyu üretmek üzere gerekli makine, ekipman ve altyapı çalışmalarına başlamayı amaçlıyor dedi.

Yurtiçinde kapasite artırma yerine hazır tesisleri satın almayı hedeflediklerini belirten Özkan, Yurtdışında ise maalesef Türk gümrük mevzuatındaki zorluklar ve inanılmaz bürokratik engeller nedeni ile 3. ülkelerden Avrupa ve ABD`ye ihracat işlerimizi ortak pazar ülkelerinden birine taşımak üzere çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir. Önümüzdeki altı ay içinde ortak pazar ülkelerinden birinde tesis alarak Türkiye`deki faaliyetlerimizi azaltacağız değerlendirmesinde bulundu.

18 TRİLYON CİRO HEDEFLİYOR;

2000 yılındaki cirolarının 11 trilyon lira, 2001 hedeflerinin ise 18 trilyon lira olduğunu ifade eden Özkan, Amerika, Avrupa, Japonya ve bazı Uzak Doğu ülkelerinde markası olan müşterilere ihraç yaptıklarını kaydetti. Yurtiçindeki pazar paylarının yüzde 15 civarında bulunduğunu hatırlatan Özkan, Türkiye`de yılda 240 milyon litre meyve suyu tüketildiğini, kişi başına düşen tüketimin ise yılda 4 litre çok düşük seviyelerde olduğunu vurguladı. Golden`in halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu`nun ön izni imzaladığını dile gediter Özkan, işlemlerin en kısa zamanda tamamlanacağını kaydetti.

HİSSELERDE YÜZDE 85`LİK DÜŞÜŞ;

Sermayesinin 200 milyar liralık kısmını temsil eden hisse senetlerini 9.500 liradan halka arz eden Ersu, 30 Mart - 27 Ekim tarihlerinde yüzde 768 oranında yükselerek 79 bin liraya çıktı. Hisse 27 Ekim - 19 Aralık tarihleri arasında yüzde 85.7 oranında değer kaybetti. Halka arz sırasında 11.4 trilyon lira olarak belirlenen şirketin değeri, 27 Ekim tarihinde 94.8 trilyon liraya çıktıktan sonra, 19 Aralık itibariyle 13.5 trilyon liraya geriledi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi