Ermeni tasarısında geri sayım

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ermeni tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Tüzük Komitesi`nden geçerek Genel Kurul`a sevk edildi. Kurul`da gelecek hafta ele alınması beklenen tasarı salt çoğunluk esasına göre oylanacak.


Türkiye`yi rahatsız eden Ermeni soykırım tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Tüzük Komitesi`nden geçerek Genel Kurul`a sevkedilirken, oylamanın gelecek hafta yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Temsilciler Meclisi yetkilileri, tasarının içeriğiyle ilgili değerlendirme yetkisi bulunmayan ancak prosedüre ilişkin düzenleme yapan Tüzük Komitesi`nde gerçekleştirilen toplantının ardından tasarının Genel Kurul`a gönderildiğini açıkladılar.Bu komitede alınan karara göre, tasarı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu`nda önce usul, sonra esasa göre tartışıldıktan sonra ayrı ayrı oylanacak. Ardından da, tasarının tamamı üzerinde salt çoğunluk esasına göre oylama yapılması öngörülüyor.


Bu süreç içinde, tasarının yandaşları ve karşıtları, toplam birer saat konuşacaklar. Bu esaslara göre, tasarının toplam görüşme ve oylama süresinin oldukça uzun olması bekleniyor.Diplomatik kaynaklar, tasarının Genel Kurul`da ele alınmasına büyük ihtimalle gelecek salı günü başlanacağını belirttiler.
Tasarının altında, halen Temsilciler Meclisi`nin 435 üyesinden 141`inin imzası bulunuyor. Ermeni lobisi, bunun dışında 100`ün üstünde milletvekilinin daha desteğine sahip olduğunu ileri sürüyor.


CLİNTON HASTERT`LA GÖRÜŞTÜ;

Öte yandan, tasarının kabulü halinde Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından çekinen Clinton, Ermeni lobisinin tezlerini destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Dennis Hastert ile bizzat görüşerek tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu`ndan geçirilmemesini istedi. Başkan`ın Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü P.J. Crowley A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Başkan, Hastert ile şahsen bu tasarıyı konuştu. Tasarının geçirilmemesi yönündeki telkinini iletti dedi.
Crowley, Clinton`ın, tasarının geçmesi halinde meydana gelecek sakıncaları Hastert`a anlattığını söyledi.Türkiye`nin lobi faaliyetlerini yürüten eski Temsilciler Meclisi milletvekili Bob Livingston`ın da, tasarının kabul edilmemesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert`ın bürosunda lobi yaptığı belirtildi. Los Angeles Daily News gazetesinde yayımlanan bir haberde Livingston`ın, bu tasarının, Ortadoğu ve Yugoslavya`da yaşanan istikrarsızlıklar sırasında geçirilmeye çalışılması çok yanlış sözlerine yer verildi.


ERMENİLERDEN REKOR BAĞIŞ;

Bu arada, tasarının kabulü için maddi manevi büyük çaba harcayan Ermeni lobisi, bir bölgede birbirine rakip iki adaya toplam olarak verdiği 9.3 milyon dolarlık (yaklaşık 6.3 trilyon TL) bağış ile tarihi rekor kırdı. Congress Daily gazetesinin haberinde, tasarının destekçisi California Milletvekilleri Cumhuriyetçi Partili James Rogan ve Demokrat Partili Thomas Schiff`e Ermeni lobisinin toplam 9.3 milyon dolar bağış yaparak, bu alanda tarihi bir rekora imza attığını yazdı. Bu bağışın 5.7 milyon doları Rogan`a, 3.6 milyon doları ise Schiff`e verildi. Daha önce aynı bölgeden milletvekilliği için yarışan iki adaya toplam verilen bağış rekoru 8 milyon dolar ile Atlanta bölgesinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ve Demokrat rakibi Michael Coles`a ait bulunuyordu.


TÜRKİYE`YE HELİKOPTER SATMAYIN ÇAĞRISI;

ABD Temsilciler Meclisi`nde Ermeni lobisinin Ermeni soykırımı tasarısı girişiminin ardından Rum - Yunan lobisine mensup milletvekilleri de ABD`nin 145 taarruz helikopterini Türkiye`ye satışının engellenmesi çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi`nde gündem dışı söz alan Rum - Yunan lobisine mensup Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Michael Bilirakis ve Demokrat Parti New York Milletvekili Carolyn Maloney, Türkiye`nin ABD Dışişleri Bakanlığı`nın silah ihraç eden ülkelere uyguladığı insan hakları kriterlerini ugyulamadığını belirterek helikopter satışının engellenmesini istediler. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi