Ermeni Tasarısı Şimdi de İtalya`da

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İtalya Meclisi`ne bu yıl 4. kez getirilen sözde Ermeni soykırımına ilişkin tasarı, Meclis`in bugünkü gündeminde bulunuyor. Kuzey Birliği Meclis Grup Başkanı Giancarlo Pagliarini tarafından 136 milletvekilinin imzasıyla Meclis`e sunulan tasarının, Meclis`in yoğun gündemi nedeniyle bugün de görüşülmeme olasılığı bulunuyor. Tasarı, Meclis`in yarınki 14 maddelik gündeminin en sonunda yer alıyor. Gündemde kalması halinde tasarının TSİ 17.00`de görüşülmeye, ardından da oylamaya gidilmesi bekleniyor. Pagliarini`nin tasarısında, sözde soykırımın İtalyan Devleti tarafından resmen tanınmasını öngörüyor.


Bu tasarının görüşülmesi halinde, Ulusal İttifak Partisi`nden Sandra Fei ve arkadaşlarının verdiği yaklaşık 10 gün önce 10 parlamenterin imzasıyla verdikleri bir önergenin de görüşülme olasılığı bulunuyor. Söz konusu önergede, Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgede yaşanan olayların soykırım olarak tanımlanamayacağı belirtiliyor ve bütün ülkelerin olaylarla ilgili olarak arşivlerini açmaları isteniyor. Önergede, İtalya`nın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için arabuluculuk yapması da isteniyor.


BAKAN TÜRK, ROMA`da;

Bu arada, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele konulu uluslararası bir toplantı için bugün Roma`da olacak. Gözlemciler, bir Türk bakanın Roma`da bulunduğu sırada Meclis`te sözde soykırımla ilgili tasarının görüşülmesinin zor olacağını belirtiyor. İtalyan yasaları, Meclis`te bir karar tasarısının görüşülmesi için bir partinin Meclis Grup Başkanı`nın veya en az 10 milletvekilinin imzalı dilekçe vermelerini öngörüyor. Tasarının kabul edilmesi için oylamanın yapıldığı anda da milletvekillerinin çoğunun Meclis oturumunda hazır bulunmaları gerekiyor.
Sözde Ermeni soykırımı bu yıl içinde 3 Nisan, 11 Mayıs ve 7 Haziran tarihlerinde Meclis gündemine getirilmiş, 3 Nisan`da yapılan oturumda, Pagliarini ve Forza İtalya Partisi Milletvekili Gualberto Niccolini birer konuşma yapmışlar, ancak yeterli çoğunluk olamadığından oylama yapılamamıştı. Tasarı, 11 Mayıs ve 7 Haziran tarihlerinde de görüşülmeden gündemden çıkarılmıştı. (DÜNYA)



 

Hisse Başarıyla eklendi