Erdoğan'dan Merkez Bankası'na 2 kritik mesaj

27.01.2017 - 09:28 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’na “Koridoru kaldır” çağrısında bulundu.

https://i.bigpara.com/i/55big/19102015_recep_tayyip_erdogan1.jpg

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz artırımının kur ve enflasyonu olumsuz etkilediğini belirttiği ve Merkez Bankası'nın faiz koridorunu kaldırması gerektiğini söylediği belirtildi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika turunun dönüş yolculuğunda gazetecilerle biraraya gelen Erdoğan, Merkez Bankası'na "faiz koridorunu kaldır" çağrısı yaptı.

Habere göre Erdoğan, "Merkez Bankası, faizi artırdı ama dolar yükselişini sürdürdü. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"Bu konuda görüşümü öteden beri söylüyorum. Faizi artırmak, kuru da enflasyonu da olumsuz istikamette etkiler. Hatta ben özellikle faizde, taban-tavan meselesinin dahi kaldırılmasını, sadece politika faizinin kalmasını savunan birisiyim. Faizle işsizliği azaltamazsınız. Niye? Çünkü girişimci yatırım yapamayacaktır. Bankalar kalkıp da, faizler yükseldi diye girişimciye kredi mi verecek? Hayır. Girişimci, müteşebbis, yüksek faizle zaten kalkıp yatırım yapamaz ki."

Kur baskısından kurtulmak için ise yerli paraya geçmenin şart olduğunu ifade eden Erdoğan, "Hep söylüyorum, faizle enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Enflasyonun nedenini başka yerlerde aramayın" dedi ve ekledi:

"Yok domates yok biber, hepsi hikâye. Bu işin ana sebebi faizdir. Kur baskısından kurtulmak için yerli paraya geçmek şart. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık. Keza, Çin ve İran'la da öyle. Şu anda bunlar buna zaten geçecekler. Avrupa'daki ülkelerde de yerli paraya geçme eğilimi başladı. İngiltere'nin bu noktaya gelmesi zaten bundandır. Biz Rusya ile ilişkilerde yerli paraya girer de bunu yaparsak, TL'yi kur baskısından kurtarmış olacağız."

Haberin Devamı

Erdoğan ayrıca Madagaskar'da TOKİ'nin konut yapması konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi.

 

Hisse Başarıyla eklendi