Erdoğan Kabotaj`ı bayram yapacak

01.07.2003 - 08:52 | Son Güncelleme :


Başbakan, denizcilere verdiği sözü tutmaya hazırlanıyor. Düzenlemeler arasında ÖTV`siz akaryakıt ve liman ücretlerinde yüklü indirim yer alıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kabotaj Bayramı`nın kutlandığı bugün denizcilere müjde vermeye hazırlanıyor. Akaryakıt bayilerinin kâr payını 2 cent arttıran Erdoğan, bu kez Deniz Ticaret Odası`na verdiği sözü tutacak. Başbakanlığa gönderilen ve bugün açıklanması beklenen düzenlemeler arasında, Türk limanları arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan gemilere ucuz motorin verilmesi ve liman hizmeti ücretlerinde yüklü indirime gidilmesi yer alıyor.

650 BİN LİRAYA İNECEK
Hükümet, Türk limanları arasında yolcu ve yük taşıyan gemilere, tıpkı yabancı bayraklı gemilere olduğu gibi transit tarifesinden ucuz mazot verecek. Bu amaçla, Türk gemilerine mazot satışından Özel Tüketim Vergisi alınmayacak. Denizcilerin litresini 1 milyon 391 bin liradan aldığı mazotun 741 bin lirasını ÖTV oluşturuyor. ÖTV kaldırılınca, mazotun litresi 650 bin liraya inecek.Başbakan`ın, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı`ndan geçerli olmak üzere uygulamayı istediği indirimli mazotun faturası 84 trilyon lirayı buluyor. Maliye Bakanlığı ise uygulamanın bugün açıklanmasını ancak 1.1.2004`ten itibaren devreye girmesini öneriyor.

Başbakan Erdoğan`ın, gemi büyüklüğü, yük miktarı, cinsi ve yükün indirilmesinden alınan liman tarifesi oranlarının indirileceğini de açıklaması bekleniyor.

Erdoğan, daha önce denizcilere, tarifelerin döviz cinsinden TL`ye döneceği ve diğer ülkelerde uygulanan düzeye indirileceği sözü vermişti. Yeni liman tarifeleri, Devlet Demiryolları`na bağlı 7 limanda geçerli olacak. Yükün boşaltılması için tanınan 3 günlük süre de uzatılacak.

CAYDIRICI MALİYET
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanvekili Halim Mete, yabancı gemilere tonu 300 dolardan verilen mazotun Türk gemilerince 900 dolara kullanıldığına dikkat çekerek, bu tablonun denizciliği caydırdığını söyledi.

AK Parti`nin denizci milletvekili Cengiz Kaptanoğlu ise Taşımacılık denizden karayoluna dönüyor. Hem trafik anarşisi doğuyor ve binlerce insan ölüyor, hem yollar eskiyor hem de maddi kayıplar oluyor dedi.

Yüksek liman ücretleri nedeniyle Türkiye`ye gemi gelmez oldu
AKP İstanbul Milletvekili ve Cengiz Kaptanoğlu, Türk gemileriyle deniz taşımacılığının yıllık 50 milyon tondan 20 milyon tona gerilediğine dikkati çekti. Turistik gemilerden alınan yüksek liman ücretlerinin de Türkiye`yi uğrak yeri olmaktan çıkardığını belirten Kaptanoğlu, Bu adımlar gerekli. Partiye ve hükümete anlattık. İkna ettik dedi. Kaptanoğlu, haftasonu Yunanistan`ı da kapsayan bir seyahatte olduğunu, üç limana girildiğini ve toplam 6 bin 700 dolar liman ücreti ödendiğini belirterek, Eğer bu gemi Kuşadası, Çeşme ve Salı Pazarı`na uğrasaydı en az 65 bin dolar liman ücreti verecekti dedi.Kaptanoğlu, liman masraflarının yüzde 75-80 azaltılması gerektiğini savundu.

`Bu müjdeyi yıllardır bekliyorduk`
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, yıllardır bekledikleri müjdenin nihayet geldiğini belirterek, uygulamaların deniz ticaretini kısa sürede etkilemeye başlayacağını söyledi. Metin Kalkavan Akaryakıtta ÖTV`nin kaldırılması ve liman ücretlerinin diğer ülkelerle aynı seviyeye getirilmesi deniz turizmi ve yolcu taşımacılığına anında katkı yapmaya başlar. Belli bir süre sonra da yük ve yolcu taşımacılığının denize kaydırılmasına etkisi olur dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi