"Enflasyondaki görünüm Merkez'in elini rahatlatır"

04.04.2016 - 11:55 | Son Güncelleme :

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; tüketici fiyat endeksi mart ayında yüzde 0,04 düşerken, yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 0,40 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46 oldu. TÜFE, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,96 artış gerçekleşti.

https://i.bigpara.com/i/55big/yuzde_hesaplama.jpg

Ekonomistlerin TÜFE beklentisi yüzde 0,55 artış olacağı, yıl sonu enflasyonun da yüzde 8,37 düzeyindeydi gerçekleşeceği yönündeydi. Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

##$HABER_1431179$##

ENFLASYONDAKİ GÖRÜNÜM MB’NİN ELİNİ RAHATLATIR
Anadolu Yatırım

Tüketici fiyatları Mart ayında sürpriz bir şekilde aylık bazda %0,04 geriledi. Piyasanın beklenti medyanı aylık bazda enflasyonda %0,58 artış olması yönündeydi. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış ise %8,15 piyasa beklentisinin altında %7,46 olarak gerçekleşti.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Şubat sonu yıllık enflasyon %8,81 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise %9,72'den %9,51'e geriledi. Aylık bazda enflasyondaki sürpriz düşüşün altında yatan neden ise Mart ayında aylık bazda %1,53 azalış gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubu oldu. Gıda Komitesi'nin attığı adımların gıda enflasyonundaki düşüşte etkili olduğunu görüyoruz. Enflasyon beklentilerini olumlu etkileyen bu veri Merkez Bankası faiz indirimi beklentilerini artırması açısından önemli. İyileşen enflasyon görünümünün Merkez Bankası'nın indirimler konusunda elini rahatlatacağını düşünmekteyiz. Mart ayı enflasyon verisinin geçen ay üst bantta 25 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın 20 Nisan'da yapacağı PPK toplantısında üst bantta 50 baz puanlık indirim yapmasını mümkün kıldığını düşünüyoruz.

19 Nisan Merkez Bankası Başçı'nın görev süresinin dolduğunu da hatırlatalım. Yeni yol haritası yeni başkan ile değişim gösterebilir. Bu durumun da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Haberin Devamı

FAİZ TARTIŞMALARI ÜST BANTTA YOĞUNLAŞACAK
ALB Forex

Mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0.04 azalmış, bu kapsamda yıllık enflasyon da yüzde 7.46 ile Ağustos 2015'ten sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu Türkiye enflasyonu olduğunda, iki ana değişkeni hemen ilk etapta incelemek gerekiyor; bunlar gıda fiyatları ve kur etkisi. Alt kalemlere baktığımızda gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık yüzde 1.53'luk gerileme önemli, enflasyon oranları üzerinde söz konusu kalem belirleyici olmaya devam ediyor. Son dönemde yapılan düzenlemeler ve hükümet tarafından alınan önlemlerle gıda fiyatlarına bir miktar düşüş olması bekleniyordu, ancak düşüş beklentilerin çok ötesinde gerçekleşti ve manşet enflasyonda da sert bir düşüş olmasını sağladı.

Kurların da Mart ayında istikrarlı seyretmesi aylık fiyat değişimlerinde yukarı yönlü bir oynaklık görülmesine neden olmadı. Ancak tabii geçtiğimiz yılın fiyat seviyeleri ile karşılaştırdığımızda kur etkisinin fiyatlarda ciddi bir oynaklığa neden olduğunu da eklemek gerekiyor. Bu noktada da özel kapsamlı TÜFE göstergeleri karsımıza çıkıyor. Çekirdek enflasyonda bir miktar gerileme var; Şubat ayında yüzde 9.72 iken Mart ayında yüzde 9.51'e geriledi. Ancak manşet enflasyondaki geri çekilme ile oranlandığında, manşete eşlik etmeyen bir çekirdek enflasyon görüyoruz. Hali hazırda gecen yılın ayni dönemine göre yüksek olan kur seviyeleri bunda etkili olsa da, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta olarak da kurun hemen söz konusu ay sonunda fiyatlara etki etmediğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Ayni zamanda çekirdek enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi, gıda dışındaki kalemlerin yukarı yönlü etkisinin devam ettiğini göstermektedir.

Haberin Devamı

Karşılaştırmalı dönemler arasındaki kur farkları, yılın ikinci yarısı itibarıyla TL'de ilave değer kaybı olmazsa çekirdek enflasyonu biraz dengeleyebilir. Ancak söz konusu dönemde özellikle de ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası nedeniyle doların gelişen ülke paralarına göre değer kazanımı söz konusu olabilir. Bu nedenden dolayı TCMB'nin faiz hamleleri de üst bantta sinirli kalabilir, belki Merkez Bankası'nın manşetteki geri çekilmeye bağlı olarak faizde aşağı yönlü ayarlamalara devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak çekirdekteki eğilimin değişmemiş olması bu hamlelerin sinirli ölçeklerde kalmasına neden olacaktır. 

Sonuç olarak; enflasyon rakamları piyasa acısından olumlu. Enflasyon beklentileri de aşağı yönlü revize edilecektir. Ancak yılın ikinci yarısına ilişkin riskler söz konusu olabilir. En önemli konu da Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği olacaktır. Bu verilerin Merkez Bankası'nı cesaretlendireceği acık. Ancak çekirdekteki sinirli iyileşme bu hamlenin üst bantta 25 baz puanlık ilave bir indirimle sınırlı kalabileceğine ilişkin görüşü güçlendirecektir. Gıda fiyatları ve kurun seyri enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

 

Hisse Başarıyla eklendi