Enflasyon tahminleri geriliyor

24.03.2002 - 08:25 | Son Güncelleme :

Anketlerde, `Çekirdek enflasyon` olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayii fiyat artışına ilişkin beklenti, mart ayı için yüzde 2 olarak ölçüldü


İşadamlarının veryansınlarına rağmen, yine işadamları arasında yapılan anketler umut veriyor. İmalat sanayiinde yurtiçi satışlar ve üretimin artması bekleniyor, enflasyon ve kur tahminleri ise geriliyor.

`Çekirdek enflasyon` olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayii fiyat artışına ilişkin beklenti, mart ayı için yüzde 2 olarak ölçüldü.

DİE`nin imalat sanayii eğilim anketine göre, özel sektörün üretimi içindeki ağırlığı yüzde 34.5 olan işyerleri martta fiyatlarını artıracağını bildirirken, üretimin yüzde 64.1`ini gerçekleştiren büyük kesim fiyat düzeyini değiştirmeyeceğini, üretimdeki ağırlığı yüzde 1.4 olan bir kesim ise fiyat indirimine gideceğini bildirdi. İşyerlerinin yapmayı planladığı zam ve indirim oranlarının üretimdeki payları ile ağırlıklandırılması yoluyla yapılan hesaplama, martta özel sektör imalat sanayii fiyatlarında ortalama yüzde 2`lik bir artış olabileceğini ortaya koydu.

Kamu imalat sanayiinde ise üretimin yüzde 24.9`unu gerçekleştiren kesim bu ay fiyatlarına zam yapacağını, yüzde 75`le ana üretimi gerçekleştiren kesim fiyat düzeyini koruyacağını, yalnızca yüzde 0.1`lik bir kesim ise indirime gidebileceğini ifade etti.

Üretim ve satışlarda canlanma bekleniyor

Marttaki fiyat artışını yüzde 1.6`da tutması beklenen imalat sanayiinde hammadde maliyetlerindeki artış beklentisinin de aynı oranda olduğu belirlendi. DİE`nin anketi, kamu sektörü işyerlerinin martta hammadde fiyatlarında yüzde 1.3, özel sektörün ise yüzde 1.9 artış beklediğini ortaya koydu. İmalat sanayii genelinde hammadde maliyetlerinde aylık artış beklentisi yüzde 1.6 olarak hesaplandı.
İmalat sanayiinde, iç talepte canlanma paralelinde satışların artması bekleniyor; bu durum üretim eğilimine de yansıyor. Sektörün toplam yurtiçi satışlarının bu ay yüzde 11.9 artması bekleniyor. Satışlardaki artış beklentisi kamuda yüzde 13.4, özel sektörde yüzde 10.9 düzeyinde bulunuyor. Özellikle taşıt araçlarında yüzde 62.6, ağaç ürünlerinde yüzde 24.1, mobilyada yüzde 17.1, kağıtta yüzde 15.8, ana metal sanayiinde yüzde 14.2 gibi yüksek artışlar bekleniyor.

Sanayiciler, yurtiçi satışlardaki artış beklentisi paralelinde üretim artışı hedefinde de mart için çıtayı yükselttiler. İşyerlerinin üretim planlarına göre yapılan hesaplamalar, bu ayın tümünde üretimin kamuda yüzde 10.3, özel sektörde yüzde 8.3 artacağını, toplam üretimde yüzde 9.1`lik artış olabileceğine işaret ediyor.

Enflasyon beklentisi de düştü

Merkez Bankası`nın, ayda iki kez yaptığı ve değişik sayıda katılımcıyla gerçekleştirdiği Beklenti Anketi`nin sonuçlarına göre, yılsonu uygun ortalama enflasyon beklentisi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazında yüzde 43.5`e indi. Mart ayının ilk yarısında yapılan ankette yüzde 30 - 60 aralığında seyreden yılsonu TÜFE öngörüsü, mart ayının ilk tahmin sonuçlarında yüzde 35 - 54 aralığına indi. Cari ayın bileşik faiz orantısı beklentisinde değişme görülmezken, cari aysonu dolar kuru beklentisinde mart ayının ikinci yarısında ilk yarı anket sonuçlarına göre gerileme görüldü. Bankalararası döviz kuru beklentisinin 1,350.000 - 1,450.000 aralığında gerçekleşeceği öngörüldü. Ankete katılanlar ayrıca, yılsonu GSMH`sinin yüzde - 0.5 ile yüzde 6 aralığında, uygun ortalamanın da yüzde 2.2 olacağını öngördüler. Bu oranlar şubat ayının ilk anketinde sırasıyla yüzde -3 ile yüzde 6 ve yüzde 2 olarak belirlenmişti.
 

Hisse Başarıyla eklendi