Enflasyon bekleniyor

03.02.2016 - 09:16 | Son Güncelleme :

Ocak ayı enflasyon rakamları bekleniyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/enflasyon_088.jpg

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) tütün ve elektrik başta olmak üzere vergi ayarlamaları ve zamların etkisiyle Ocak ayında medyan bazında yüzde 1.7 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.3 ile TCMB'nin yüzde 7.5 olan yılsonu beklentisinin oldukça üzerinde bulunuyor.

Reuters'ın 23 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 1.4 ile yüzde 2 artış bandında yer alırken; yıl sonu TÜFE beklentileri yüzde 7.50-10.00 aralığında bulunuyor.

Haberin Devamı

Burgan Yatırım Ekonomisti Aslı Savranoğlu, genel olarak Ocak aylarında vergi artışları ve zamlar nedeniyle yüksek bir aylık enflasyon verisi ile karşılaşıldığını hatırlatarak, "2016 Ocak ayında da yüksek bir enflasyon rakamı göreceğiz. Ocak'ta TÜFE'yi tütün ürünlerine gelen vergi ayarlarından kaynaklı fiyat artışları 0.5 puan, elektrik zammı ise 0.2 puan yukarı taşıyacak" dedi ve ekledi:

GEÇMİŞ YILLARIN ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...​

"Ocak ayında petrol ürünlerindeki fiyat düşüşlerinin bir miktar olumlu etkisini göreceğiz. Bu düşüşler olmasaydı, manşet enflasyon yüzde 2'ye doğru yaklaşabilirdi. Hafif gerilemeler mümkün olsa da, manşet enflasyon birinci çeyrekte de yüksek kalmaya devam edecek. Asgari ücretteki zammının da etkisiyle yılın ilk yarısında manşet enflasyon yüzde 8-9 bandının altına inemeyecek gibi gözüküyor."

Savranoğlu, TCMB'nin yüzde 7.5'lik yıl sonu enflasyon tahminini "iyimser" olarak nitelendirirken, TL'de hızlı bir değer kazancı süreci oluşmadığı sürece gerçekleşme olasılığının mümkün görünmediğine dikkat çekti.
    

 

Hisse Başarıyla eklendi