Enerjide KDV Krizi Sürüyor

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Enerji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı`nı karşı karşıya getiren, dağıtım ve üreim tesislerinin işletme haklarının devirleri ile ilgili KDV krizi hala sürüyor. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Bu işletme hakkı devir bedeli bir peştamaliye değil derken, önümüzdeki günlerde Maliye Bakanı ile görüşeceğini, konunun sorun haline gelmesi durumunda, Bakanlar Kurulu`na getireceklerini bildirdi.

Bakan Ersümer, İstanbul`da düzenlenen 4. Yıllık Türkiye Enerjisi Sanayisi Forumuna katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Ersümer, dağıtım ve üretim tesislerinin işletme haklarının devirleri konusunda yaşanan KDV krizi ile ilgili bir soruya, Ortada yasa var. Benim veya Maliye Bakanı`nın ısrarı bir şeyi ifade etmez, yasa neyse o uygulanır yanıtını verdi. Kendisinin bir tartışma yaratmak istemediğini kaydeden Ersümer, şöyle devam etti:

Bizden önce hazırlanmış şartname, o şartnameye göre çıkılan bir ihale ve o ihale şartlarının uygulandığı teklifler var. Netice itibariyle KDV tahakkuk ettirilmesi düşünülen bir olgu veyahut kaynak işletme hakkı devir bedeli bir peştemaliye değil, bir hava parası değil. Bu devletin kendine finans sağlamak için yaptığı bir uygulama. Herhangi bir şey satılmıyor. Bir satış akdi yok. Uzun süreli bir kiralama var. Bu işletme hakkı devletin bedeli, kira bedeli değil. Yani bunun ne olduğu ilk belirlendiği zaman izah edilmiş. Devletin kendisine kaynak sağlama doğrultusunda yaptığı bir uygulama. KDV`nin doğumuna teşkil edecek bana göre hukuki bir mesnet sözkonusu değil.

Bakanlıktaki hukukçuların ve maliyecilerin bu görüşte olduğunu öne süren Ersümer, konuyu Maliye Bakanı Oral ile önümüzdeki günlerde görüşeceklerini bildirdi. Ersümer, Sorun yaşandığı takdirde, bizim iktidarımızın uygulaması olarak zirveye, Bakanlar Kurulu`na getiririz dedi. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi