Enerjide KDV Krizi Büyüyor

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ENERJİ Bakanlığı`nın İşletme Hakkı Devri (İHD) yoluyla devredeceği santral ve dağıtım şirketleri geliri üzerinden Maliye`nin istediği KDV, iki bakanlığın ilişkilerini gerginleştirdi.

İki bakanlığın bürokratlarının konuya çözüm sağlamak amacıyla yaptığı toplantılar Maliye Bakanlığı`nın ‘‘KDV`yi alırız’’, Enerji Bakanlığı`nın da ‘‘Bunun yasal dayanağı yok’’ iddialarından geri adım atmamaları nedeniyle kilitlendi. TÜSİAD`ın önceki akşam verdiği resepsiyonda Enerji Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden ile Gelirler Genel Müdürü`nün konuya ilişkin yaklaşımları arasındaki fark iyice suyüzüne çıktı. Yiğitgüden, İHD devir bedellerinden talep edilen yüzed 17 KDV`nin hukuki dayanağı olmadığını savunaraka, şöyle dedi:

KANUN AÇIK MI?

‘‘Bize sürekli (kanun çok açık) diyorlar. Eğer kanun çok açıkça, o kanunda, kiralama ve satış gelirleri dışında, neden işletme hakkı devri olmadığı da söylenmeli. Yasada işletme hakkı devrinin yeri yok. Bugüne kadar işletmeci firmalardan (Ben bu vergiyi öderim) diyen çıkmadı. Eğer KDV`de ısrarlı olunursa ya vazgeçecekler ya da elektrik traifelerine yansıtacaklar.’’

Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi ise GSM-1800 ihalesinin de işletme hakkı devri yöntemiyle yapıldığını ve KDV alındığını hatırlatarak, bu yöntemin bir tür kiralama olduğunu söyledi. ‘‘Talebimiz yasal’’ diyen Hamzaçebi, ‘‘İşletmeciler devir bedeli için ödeyecekleri bu KDV`yi tüketiciden alacakları bedelden düşecek. Bu gözden kaçırılıyor’’ dedi.

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Maliye Bakanı Sümer Oral`ın konuya çözüm bulmak amacıyla ikinci kez biraraya gelmeleri bekleniyor.(HÜRRİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi