Enerji Üretiminde Rüzgar Gücü

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO), Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü`nden bir grup üst düzey yetkili, rüzgar enerjisinin teknik temelleri ve ekonomik cephesi hakkında bilgiler almak üzere Almanya`da incelemleerde bulundu.


Alman ticaret ve sanayi odalarının en üst kuruluşu konumundaki Alman Sanayi ve Ticaret Birliği`nin (Deutscher Industrie-und Handelstag-DIHT) düzenlediği rüzgar enerjisi konulu seminere katılmak üzere Almanya`ya giden bir grup Bursalı oda yöneticisi ve işadamından oluşan heyet olumlu izlenimlerle yurda döndü.
Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO), Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü`nden üst düzey yetkililerin katıldığı bilimsel amaçlı ziyaret hakkında açıklamalarda bulunan BTSO Başkan Vekili Mutlu Uraz, dört mevsimin yaşanmasına olanak tanıyan iklim özellikleri dolayısıyla trükiye`nin bir an önce güneş ve rüzgar enerjisine yönelmesi gerektiğini belirtti. Ziyaretçilerinin önemli bölümünü Renanya Eyaleti`ne bağlı Grevabroich rüzgar enerjisi tesislerinin test alanına ayırdıklarını ifade eden Uraz, Alman Lloyd standartlarına uyulup uyulmadığının kontrol edildiği tesis, tam anlamıyla bir teknoloji harikası. Ayrıca Almanya`daki rüzgar enerjisi testlerini yapan bağımsız WINDTEST kuruluşunun bizlere sunduğu `rüzgar enerjisi kullanımının teknik temelleri ve ekonomik cephesi` konulu seminer, aydınlatıcı bilgiler içermesi bakımından mükemmeldi. Ziyaret programımızın bir başka gününde, 80 metre yüksekliğinde, 80 metreapında ve 2.500 kW enerji kapasitesi olan dünyanın en güçlü rüzgar protopinin yer aldığı test alanını geçdik diye kouştu.


RÜZGAR ENERJİSİ ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI;

Almanya`daki rüzgar değirmenlerinin özel girişimciler tarafından işletildiğini vurgulayan Uraz, rüzgar tesisi için yatırım yapan özel girişimcinin ürettiği enerjiyi enerji ağına satarak önemli bir gelir sağladığına dikkat çekti. Satış fiyatının yerel hükümetin garantisi altında bulunduğuna işaret eden Uraz, enerji açmazının yaşandığı Türikye`de alternatif yöntem olarak rüzgar enerjisinden faydalanılarak önemli miktarlara varacak düzeyde enerji üretiminin gerçekleştirebileceğini ifade etti. Hükümetlerin bu konuyu devlet politikası haline getirerek rüzgar enerjisi alanındaki yatırımları teşvik programı kapsamına almasının enerji açığının giderilmesine katkı sağlayacağına şirate deen uraz, böylelikle enerji üretilirken çevrenin de korunacağını sözlerine ekledi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi